Aggasztja a Fedet az amerikai gazdaság

2011.06.23. 08:01

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó ráta szintjén az amerikai jegybank szerdán délután. A döntésről szóló közlemény szerint a jegybankárok az amerikai gazdaság jelenlegi helyzetéről nem túl jó véleménnyel vannak, hiszen a növekedés és a foglalkoztatottság-bővülés üteme egyaránt elmarad a várttól. Az amerikai jegybankárok csak az év hátralevő részét illetően optimisták: a gazdasági aktivitás élénkülésével és a munkanélküliség csökkenésével számolnak.

A Fednek nincs konkrét magyarázata arra vonatkozólag, hogy miért lassul a gazdaság - nyilatkozta Ben Bernanke, a Fed kétnapos kamat-meghatározó ülés után. Bernanke egyúttal ismertette a jegybanki elemző stáb friss növekedési, inflációs, és munkanélküliségi prognózisait, amelyből egyértelműen látszik, hogy a legutóbbi kamat-meghatározó ülés óta felerősödtek a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak.

Ennek hatására a vezető tőzsdeindexek lefelé vették az irányt, a Nasdaq 0,67, a Doow Jones 0,66, az S&P 500 pedig 0,65 százalékos mínuszban zárták a napot.