Moody's-tanács az USA-nak

2011.07.18. 12:30 Módosítva: 2011.07.18. 12:42
A Moody's hitelminősítő azt feltételezi, hogy az Egyesült Államok viszonylag egyszerűen oldja meg az adósságplafon újabb emelését övező vitát: eltörli a limitet - írja a portfolio.hu.

Az Egyesült Államok azon néhány ország közé tartozik, ahol a Kongresszus plafont állított fel az államadósságra vonatkozóan és ez rendszeresen bizonytalanságot szül - emlékeztet a hitelminősítő hétfőn megjelent közleménye, írja a portfolio.hu.

Emlékezetes, a Moody's múlt szerdán jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok adósságának tripla A besorolásá, ami csak a legjobb befektetéseknek jár.

Ha az amerikai kormány megváltoztatja az államadósság menedzselésének keretét, akkor csökken annak az esélye, hogy kockázati eseményként értékeljük az államadósság körüli bizonytalanságot - fogalmaz a Moody's elemzője, Steven Hess.

Az eladósodás korlátját iktatnák ki

Az USA bruttó államadóssága feltartóztathatatlanul közelíti a rögzített 14 300 milliárd dolláros adósságplafonhoz. Ennél nagyobbra elméletileg nem nőhet az USA tartozása, ezt a szintet azonban őszre biztosan eléri az ország, így feltehetően sokadszorra megszavazzák az adósságsapka fölemelését vagy jelentős kiigazításokat jelentenek be. Ha semmit nem tennének, egyszerűen nem lenne pénz bizonyos számlák kifizetésére, a hírek szerint első körben a rokkantak és veteránok szociális juttatásai kerülnének veszélybe. Ha ezeket nem folyósítják, az fizetésképtelenséget, tehát kvázi államcsődöt jelent.

Csak hogy értsük, miről is van szó: az Obama-kormány havonta átlag 125 milliárd dollár kölcsönt vesz fel, magyarul most ennyivel alacsonyabbak az USA költségvetésének bevételei a kiadásainál, a különbözet pedig megállíthatatlanul duzzasztja a hiányt. (Az augusztusra vonatkozó tervek szerint 172 milliárd dolláros hitelfelvételhez 306 milliárd dolláros kiadás társul.) A gond, hogy az éves hiánytervet ilyen eladósodási ütem mellett szeptemberre kimeríti az ország, az Amerikával eddig kesztyűs kézzel bánó hitelminősítők most pontosan emiatt türelmetlenkednek. Ha ugyanis az állam nem képes fizetni kiadásait, az technikailag csődhelyzetet jelent, aminek már a veszélye is azt jelenti, hogy a minősítőknek lejjebb kéne venniük az USA elsőrangú besorolását.

Nemrég egyébként az S&P is kilátásba helyezte, hogy az ország legjobb befektetésekre osztogatott Aaa-s besorolásából elvesz egy A-t, ha augusztus 2-ig nem dönt a kongresszus a rögzített adósságplafon megemeléséről (eddig van pénz az államkincstárban a kiadások finanszírozására). Az USA-ban a vita elhúzódása miatt már vészforgatókönyvek is készülnek a csődhelyzet elkerülésére.

A kínai, kevésbé jelentős Dagong Global Ratings hitelminősítő szintén jelezte, hogy akár megegyezik az amerikai kongresszus az adósságplafon emeléséről, akár nem, az Egyesült Államok szuverén adósságbesorolását minden bizonnyal lerontja, ami elsősorban a kínai finanszírozás elé gördíthet akadályokat. A leminősítés veszélye egyébként korábban is felmerült, illetve egy kis német minősítő már lépett is, persze ez nem sok vizet zavart.