Tamás
4 °C
6 °C

Nem változtatnak Svájcban a rendkívüli kormányülés után

2011.08.08. 15:29
| Módosítva: 2011.08.09. 09:09

A központi bank képviselőivel tartott hétfői megbeszélés után a svácji kormány megerősítette eddigi devizapolitikáját, de úgy vélte, hogy a frank erősödése miatt lassulhat a gazdaság növekedési üteme.

A kormány továbbra is a közép- és hosszú távú növekedés elősegítésére törekszik politikájával, ám vizsgálja az esetleges további intézkedések szükségességét, írták közleményükben. "Ezeket a megfelelő pillanatban kell megtenni és közép- és hosszú távon érvényesülő hozadékkal kell bírniuk, nem csak rövid távú hatással" - hangsúlyozták.

A berni kabinet üdvözölte a Svájci Nemzeti Bank előző heti döntését, amellyel 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra csökkentette irányadó kamatcélját.

A svájci gazdaságnak egyre nagyobb terhet jelent a frank erősödése. A frank a dollárral és az euróval szemben is jelentősen erősödött az elmúlt hetekben, miután a befektetők egyre nagyobb keresletet mutatnak a biztonságos, menedékvalutának tartott svájci fizetőeszköz iránt.

Hétfőn az euró frank árfolyama 6,42 százalékkal 1,0903 frankról 1,0686 frankra esett. A frank forint jegyzése 2,28 százalékkal 251,11 forintról 256,84 forintra nőtt. Az amerikai dollárt 0,8 százalékos csökkenéssel 0,7527 frankon jegyezték a heti nyitóérték 0,7585 frank után.

A Neue Zürcher Zeitung név nélkül nyilatkozó kormányzati forrásokra hivatkozva a kormányülés előtt azt írta, a kormány hamarosan lépéseket tesz, hogy ellensúlyozza az erős frank gazdasággyengítő hatását. A lap szerint többek között a kartellellenes szabályokat szigorítanák, hogy az importőrök a frank erején szerzett nyereségüket – az árak  csökkentésével – átadják fogyasztóknak. Ez fékezné a hazai kiskereskedelmi forgalom csökkenését, mint megírtuk, egyre többen járnak ugyanis a szomszédos országokba vásárolni.

A kormányülés összehívását maga Micheline Calmy-Rey miniszterelnök jelentette be. A kormány eddig érdemben nem foglalkozott a frank erősödésével, bár a gazdasági miniszter a múlt héten üdvözölte a jegybank frankgyengítő bejelentését. Az erős frank az exportvezérelt és jelentős turisztikai ágazattal rendelkező svájci gazdaság teljesítményét komolyan veszélyeztetheti, egy gazdasági minisztériumi szakértő szerint már ősszel megkezdődhet a munkahelyek számának csökkenése, bizonyos termelőtevékenységek külföldre költöztetése.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!