A Fitch megerősítette az Egyesült Államok besorolását

2011.08.16. 15:53

Megerősítette az Egyesült Államok államadósságának "AAA" besorolását a Fitch Rating, a hitelminősítéshez rendelt kilátás stabil.

 Az Egyesült Államok múlt hét előtti pénteken először vesztette el a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát, az amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást. Befektetők attól tartottak, hogy az S&P leminősítést elvileg újabbak követhetik, a három nagy nemzetközi hitelminősítő általában ugyanis igazodik egymáshoz. A Moody's azonban 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra, ahogyan a Fitch is , amely ma meg is erősítette a besorolást.

A Fitch mai bejelentése és a vártnál kedvezőbb tengerentúli ipari termelés adat együttes hatásaként komolyabb fellélegzést mutatnak a részvénypiacok.