2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Jön az olcsóbb sör?

2011.08.17. 12:19

Óriási fúzió készül a söriparban, amely lehetővé teszi a részt vevő feleknek költségeik csökkentését -írja a Napi.hu. A SABMiller Plc, a világ második legnagyobb sörgyártója 9,5 milliárd ausztrál dolláros (10 milliárd USA-dollár) értékű ellenséges felvásárlási ajánlatot tett az ausztrál Foster's Group Ltd.-re. A SABMiller érdekeltségébe tartozik többek között a Dreher Sörgyárak, ami az Arany Ászok, a Dreher, a Köbányai gyártója, és a Pilsner Urquell is.

A célba vett társaság vezetősége szerint ez az összeg alulértékeli a céget, elemzők azonban úgy vélik, hogy butaság lenne azt gondolni, hogy a vevő a jelenlegi piaci helyzetben a feltétlenül szükségesnél többet kínálna a portékáért. Sőt, többen úgy vélik, az elutasított júniusi ajánlata után hallgató SABMiller ügyes volt a saját szempontjából, ugyanis újabb ajánlatával megvárta, amíg a piaci felfordulásban lejjebb megy a Foster részvényeinek ára.

A piac ennek ellenére arra számít, hogy megy még feljebb az ajánlati ár, ám mivel a vevőjelöltnek nincs versenytársa, sokkal több pénzt senki sem remélhet a papírjaiért.

A Moody's hitelminősítő a júniusi ajánlat idején jelezte, hogy a felvásárlás nyomán mindkét cég csökkenteni tudná költségei és növelni jövedelmeit. A SABMiller vezetősége ígéretet tett arra is, hogy az üzlet finanszírozása nem fogja rontani pénzügyi kondícióit, s így nem sorolják lejjebb adósságainak osztályzatát a hitelminősítők.