Az EU eltitkoltatná a leminősítéseket

2011.10.20. 12:02

Az Európai Értékpapírpiaci Szövetség (ESMA) jogot kapna arra, hogy szükség esetén betiltsa a nemzetközi hitelprogramban részesülő európai országok aktuális országminősítésének nyilvánosságra hozatalát – többek között ezt tartalmazza az a Financial Times Deutschland birtokába került, egyelőre bizalmas dokumentum, amely a hitelminősítők működésének megregulázásról szól, írja a Portfolio. A szabályozás leghamarabb 2012 őszén léphetne hatályba.

A lap információi szerint az Európai Unió belső piaci biztosa, Michel Barnier többek között ezzel a lépéssel igyekszik megakadályozni azt az elmúlt egy-két évben látható folyamatot, hogy az eurózóna periféria országok romló piaci megítélésekor a "legrosszabb pillanatban" jelennek meg az aktuális hitelminősítések, amelyek tovább rontják a piaci megítélést és ez így egy negatív spirált okoz. Barnier érvelése szerint a hitelminősítők nem mindig látják helyesen egy adott ország valós pénzügyi helyzetét (adósság visszafizetési képességét) és ezért szorgalmazza a hitelminősítési döntések közzétételének átmeneti letiltását.

A szabályozás arra is kitérne, hogy a hitelminősítőknek (amely országok esetében megtehetik) az európai tőzsdezárás után, illetve a másnapi nyitást megelőzően legkésőbb egy órával kell nyilvánosságra hozniuk az értékelésüket, valamint az eddigi 12 hónapos gyakoriság helyett félévente kellene frissíteniük értékelésüket.