Arab kézben az Air Berlin

2011.12.21. 08:13

Közel harmincszázalékos részesedést vásárolt az Air Berlin légitársaságból az Ethiad Airways - írja a Napi Gazdaság. Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága stratégiai döntésnek tartja Németország második legnagyobb légi cégébe való beszállását, mert ennek révén egy  nagy nemzetközi csoport alapjait teremthetik meg.

A 29,21 százalékos részesedés döntő többsége az Air Berlin új részvénykibocsátásának jegyzéséből áll, de 2,99 százalékot a már meglévő részvények felvásárlásából fedeznek. Az újonnan létrejött csoport tagja az osztrák Niki és a Belair légitársaság is - mindkettő részvényeinek felét az Airberlin birtokolja.

Hartmut Mehdorn (baloldalt) az Air Berlin, és James Hogan az Etihad Airlines vezérigazgatója
Hartmut Mehdorn (baloldalt) az Air Berlin, és James Hogan az Etihad Airlines vezérigazgatója
Fotó: Odd Andersen

Az 1979-ben alakult német légitársaság 163 célpontra repül jelenleg, alkalmazottainak száma 8900 és tavaly 33,6 millió utast szállítottak. Az új légi csoportosulás együttesen 40 millió utast szállíthat majd 233 repülőgéppel, éves árbevétele pedig meghaladja a 9 milliárd dollárt.

Az Airberlin-Ethiad ügylet érdekessége, hogy a német cég legnagyobb részvényese eddig sem német volt - a török Esas Holding a részvények negyedét birtokolta.

Az ügy magyar vonatkozása az, hogy az év elején az Air Berlin mögött álló török üzletemberek tárgyalásokat kezdtek a magyar kormánnyal a Malév esetleges megvételéről vagy részesedés vásárlásáról. (A török holding birtokolja egyébként a legnagyobb helyi fapados légitársaságot, a Pegasus Airt is.) A törököknek az uniós piacra való belépés miatt lett volna érdekes a Malévba történő befektetés, de az üzletből nem lett semmi.