Zalán
9 °C
19 °C

Történelmi mélyponton a német munkanélküliség

2012.01.03. 11:56

Németországban történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség 2011-ben az országos munkaügyi ügynökség (BA) kedden megjelent adatai szerint, az év egészét tekintve átlagosan 2,976 millió volt a munkanélküliek száma, ami a legalacsonyabb érték Németország újraegyesítése óta.

Decemberben 2,780 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami ugyan az egy hónappal korábbihoz képest 67 ezres növekedés, de az emelkedés csupán szezonális hatás következménye, mértéke pedig elmarad a decemberben szokásostól.

Az egy évvel korábbihoz képest 231 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma a 82 milliós országban. A munkanélküliségi ráta 6,6 százalékra csökkent decemberben az egy évvel korábbi 7,1 százalékról.

A 2008 őszén kiteljesedett világméretű gazdasági válság munkaerő-piaci hatásai korábban is viszonylag mérsékeltek voltak. Eleinte nőtt ugyan a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005-ben mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot, és az Európai Unió (EU) legnagyobb országa sikerrel kapcsolódott rá a nagy feltörekvő gazdaságok növekedésére, így az EU átlagához képest gyorsabban jutott túl a válságon.

Az exportra alapozott gazdaságot 2011-ben már a belső fogyasztás növekedése is segítette, a munkanélküliség így mélypontra süllyedt, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra emelkedett. Az év egészében átlagosan 41,04 millióan álltak munkaviszonyban, vagyis óvódástól nyugdíjasig a teljes lakosságot tekintve minden második ember dolgozott Németországban. A BA nyilvántartásában decemberben 467 ezer állásajánlat volt, ami 78 ezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest, a munkaerő-piaci helyzet így várhatóan 2012 elején is tovább javul.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.