Év végén bukhat az új görög kormány

2012.06.19. 12:43

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat. Nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra - mondta az alapblog.hu-nak adott interjújában Ηarálambosz Cardanídisz, az athéni Institute of International Economic Relations igazgatója.

Vasárnap stabilizálta pozícióját mind a neonáci, mind a kommunista párt, mindkettő a helyzet rosszabbodásából kíván profitálni. "Rajtuk kívül minden párt, köztük a radikálisan baloldali Sziriza is, egyértelműen kiáll az euró mellett, mindannyian értik, hogy beláthatatlan terheket jelentene mind az országra, mind Európára nézve, ha Görögország most kilépne" - mondta Cardanídisz.

Év végéig bukhat a kormány

A Sziriza egyelőre marad ellenzékben, azonban az idő neki dolgozik, és az elemző szerint az év végére hatalomra is fog jutni. Az új kormány ugyanis Cardanídisz szerint nem fog egyebet tenni, mint elfogadja az eredeti megállapodást, vagyis a megszorítások folytatását. Az Új Demokrácia és a Paszok koalíciója valószínűleg törekszik majd a diktátumok néhány feltételének módosítására, újabb adósság-átütemezésre és a megszorítások kifutási idejének meghosszabbítására, de nem  biztos, hogy a másik fél, az EU, az EKB és az IMF szintén akar-e kompromisszumot.

A görög társadalom hangulata eközben a következő hónapok során drámai romlásnak indulhat. Akkor, amikor már tényleg mindenki érzi a saját bőrén, hogy elszegényedett és nemcsak a pénze, hanem minden reménye is odaveszett, akkor az elemző szerint valószínűleg beindulnak a zavargások, esetleg az éhséglázadások.

"Az ősszel eljöhet az a pillanat, amikor széles tömegek vélik úgy, hogy nincs veszítenivalójuk, és  beindulnak. Ekkor jöhet el ismét a Syriza ideje, így talán újabb rendkívüli választások nyomán meg tudja szerezni a hatalmat" - mondta Cardanídisz.

Az Uniónál a labda

Az elemző szerint mostantól a másik oldalon, az Unió döntéshozóinál, mindenekelőtt a német és a francia vezetőknél a labda. Őket már nem is foglalkoztatja Görögország, akár belemennének abba is, hogy a görögök – ha nem is azonnal – kilépjenek az euróövezetből.

Az Unió vezető országainak irányítói most már csakis az alapvető politikai irányváltáson törik a fejüket, csak ez érdekli őket. Athénból nézve Cardanídisz szerint a frontvonal már nem a görögök és a nyugat-európaiak, hanem a nyugat-európaiak és a nyugat-európaiak között húzódik, Görögország e tekintetben csupán ürügy.

"Amíg a németek és a franciák és a többi hangadó ország és annak politikai-gazdasági elitje nem alakít ki egységes jövőképet, ráadásul az egészen közeli jövőre, addig nem tudnak velünk kompromisszumokat kötni. Angela Merkel is keménykedik, Francoise Hollande szintén, de kétféle, egymástól meglehetősen idegen megközelítésről van szó" - mondta az elemző.