Hamar elolvadt a görög öröm

2012.06.18. 17:23
Bár a görög választásokon az Európa-barát Új Demokrácia nyert, nem tartott sokáig a piacok öröme. Az államcsőd és az eurózónából való kilépés esélye csökkent, de továbbra is sok a bizonytalanság a kormányalakítás és a megszorítások folytatása körül.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Nem tartott sokáig az öröm a tőzsdéken, miután vasárnap az Új Demokrácia megnyerte a görög választásokat, így csökkent az államcsőd és az eurózónából való kilépés esélye. A nagyobb európai tőzsdék már délelőtt veszítettek a reggeli pluszból, zárás körülre pedig szinte a teljes nyereség elolvadt: a londoni FTSE mindössze 0,19, a német Dax pedig 0,31 százalékos pluszban járt, a párizsi Dax 40 pedig 0,44 százalékos mínuszba fordult.

    A forint reggeli reakciója sem tartott sokáig: bár a reggelt jelentős erősödéssel kezdte, és az euró árfolyama 291 forint alatt járt, délután ötre már 292,2 forintot ért egy euró. A budapesti tőzsdén a külföldieknél kevésbé látszik a hangulat romlása, a BUX index 1,7 százalékos pluszban zárt.

    Elemzők szerint a mérsékelt örömben szerepet játszhat, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság a görög helyzettel kapcsolatban. Bár az Új Demokrácia vezetője már megkezdte a koalíciós tárgyalásokat a többi párttal, egyelőre bizonytalannak tűnik, hogy a korábban esélyes partnernek tekintett Paszok belemegy-e a koalícióba, miután a párt bejelentette, hogy a Szirizát is a kormányban szeretné látni.

    Valószínű az újratárgyalás

    Az Új Demokráciának három napja van tető alá hozni a koalíciót, és ha a Paszok helyett olyan párttal kényszerül megállapodni, ami a megszorítások elutasítását tűzte zászlajára, akkor nehezebb dolga lehet, ha - mint azt Szamarász jelezte - az EU-val való összerúgás nélkül akarja újratárgyalni az uniós megntőcsomag feltételeit.

    A választások után "csökkent annak az esélye, hogy csak úgy felrúgják az eddigi megállapodásokat, az viszont valószínű, hogy lesznek újratárgyalások, de erre a kampány során az IMF is hajlandónak tűnt" - írta hétfői elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

    Az újratárgyalás esélyét az is növeli, hogy Guido Westerwelle német külügyminiszter jelezte, hogy hajlandóak lennének tárgyalni az időzítésről, vagyis Németország belemehet abba, hogy a hiánycélok elérési dátumát kitolják egy-két évvel, még ha maguk a célok nem is változnának.

    A problémák maradnak

    "A görög, és spanyol gondok, problémák a választások után is maradnak, de a ma és holnap tartandó G20-ak konferenciáján esély van arra, hogy a tagok bejelentenek bizonyos lépéseket, intézkedéseket, amelyek a válságkezelést könnyíthetik" - írta Karsai Péter.