Kémként is dolgozik a Huawei?

MTI/Index
2012.09.13. 13:53
Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet magában a Huawei és a ZTE kínai cégek további terjeszkedése az amerikai piacokon, ezek feltárásába kezd kongresszusi testület csütörtökön. Magyarországon is jelentős beruházásokban számíthatunk rájuk a keleti nyitásunk részeként.

A kongresszus hírszerzési bizottsága vizsgálja meg, hogy a kínai vállalatok fokozott piaci szerepe jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokban, és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek.

Telekomóriások

A Huawei a telekommunikációs berendezések második legnagyobb gyártója a világon.

Több mint 140 országban építettek ki különböző telekomrendszereket, éves eredményük meghaladja a 3,7 millárd dollárt.

A ZTE ugyanezen iparágban a negyedik legnagyobb a világon.

A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat, kiállnak amellett, hogy a tevékenységük pusztán üzleti jellegű. A Huawei arra is emlékeztetett, hogy egyébként a világ 50 legnagyobb telefonvállalatából 45 az ő termékeit használja, szeptember elején pedig egy jelentésében kémkedést ellenző politikáját is hangsúlyozta.

A ZTE szóvivője úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az amerikai döntéshozók kétségeit, a vizsgálatot pedig arra fogja használni, hogy tisztázza magát a vádak alól. A vizsgálat a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdez.

A kínai vezetéshez kötődő meghatározhatatlan kapcsolatuk és egyéb biztonsági félelmek a két cég terjeszkedését komolyan akadályozzák, az amerikai piac mellett más területken is. A Huaweinek például emiatt nem engedélyezték a hatóságok tavaly a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból.

Az Európai Unió májusban azt jelentette be: vizsgálódni kíván a ZTE és Huawei kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül.

Minket is érinthet

Magyarországon is évek óta jelen van mindkét vállalat, például a Huawei tulajdonában van a komáromi Foxconn vagy az azóta már bezárt pécsi Elcoteq.

Orbán Viktor májusban mondta azt, hogy "erős szél fúj a világgazdaságban", ezért a keleti nyitásunk részeként Magyarország és Kína stratégiai szövetségesnek tekinti magát. Matolcsy György és a Huawei Technologies alelnöke ekkor írta alá a kínai cég Magyarországon megvalósítandó európai logisztikai központjáról szóló megállapodást.

Matolcsy egyébként egy képviselői kérdésre adott válaszában nemrég leírta, hogy Magyarország keleti nyitásának legfőbb célpontja Kína, ősztől nyilvános lesz a Kína stratáégiánk is, amiért az NGM-en belül felállított Tervhivatal felel majd.

Emellett jelentős küszöbön álló beruházás lesz még a jövőre induló állami mobilszolgáltató százmilliárdos hálózatának kiépítése is, ami iránt komolyan érdeklődik mindkét kínai óriáscég.