no

Bezár a pécsi Elcoteq

2011.10.12. 11:02 Módosítva: 2011.10.12. 16:56
Az Elcoteq bejelentette, hogy bezárja gyárát és mind az 1515 pécsi dolgozóját elküldi, írja a bama.hu. A cég a múlt héten jelentett csődöt. A dolgozók ma délután a pécsi Széchenyi téren demonstrálnak.

Szerdán kiderült, amitől jó ideje tartani lehetett: befejezi pécsi termelését az Elcoteq – írja a Bama Online. A múlt héten csődöt jelentő cég közölte a megyei lappal, hogy 1515 dolgozójának csoportos leépítését jelentette be. Ez gyakorlatilag az Elcoteq összes pécsi dolgozóját érinti, és azt jelenti, hogy a leáll a gyár valamennyi pécsi gyártósora.

Élt 13 évet

Délután a vállalat dolgozói megtartották a korábban bejelentett tüntetést az elbocsátások ellen. Az MTI becslése szerint a Széchenyi téren mintegy háromszáz ember gyűlt össze. Többen Elég!, Engedjetek dolgozni, hagyjatok élni!, Munkahelyeket teremtsetek, ne megszűntessetek! feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, mások pedig egy koporsót hoztak, melyen az állt, hogy Elcoteq, élt 13 évet.

Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője újságíróknak azt mondta: a demonstráció célja felhívni a figyelmet a dolgozók problémáira annak érdekében, hogy másokat ne hagyjanak úgy cserben, mint őket. A cégvezetés szerdán közölte az érdekképviseletekkel, hogy megválnak a vállalat még megmaradt 1515 munkavállalójától is, közölte a szakszervezeti vezető.

(MTI)

Az Elcoteq Magyarország Elektronikai Kft. a luxemburgi székhelyű Elcoteq SE tulajdonában álló vállalkozás. A cég árbevétele az elmúlt három évben drasztikusan esett, derül ki az Opten Cégtárának adataiból. A 2008-as, már válsággal záruló évet még 44,8 milliárd forintos árbevétellel zárták, tavalyelőtt már csak 26,3 milliárdos bevételt értek el, ami 2010-re 20,35 milliárdra csökkent.

A cég ennek ellenére folyamatosan nyereséges maradt: az üzemi eredmény 1,7 milliárdról 457,8 millió forintra esett, az adózott eredmény 872 millióról 369 millióról, a befektetett eszközállományt 20 milliárd közeléből 5 milliárd alá vitték le (a kötelezettségállomány a 2008-as szintén 20 milliárd forint körüli szintről 6,7 milliárd forintra csökkent).

Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára még a luxemburgi csődbejelentés kapcsán nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, hogy a korábbi létszámleépítés, a megrendelők távozása, a termelés folyamatos szűkülése, a fizetések, juttatások akadozása, végül pedig az elbocsátott dolgozók végkielégítésének ki nem fizetése egyaránt jelezték: a legrosszabbra kell felkészülni.

DPECS20110712003
Fotó: Kálmándy Ferenc

A megyei lap cikke szerint bő másfél hónapja, augusztus végén a cég vezetése még határozottan cáfolta, hogy tömeges leépítést terveznének. Akkor a menedzsment alaptalannak nevezte az Elcoteq pécsi üzemének bezárásáról szóló híreket.

A sorsukért aggódó Elcoteq-dolgozók még múlt héten jelentették be: demonstrációt tartanak ma délután két órától Pécsett a Széchenyi téren. Megmozdulásukhoz csatlakozik több érdekképviseleti csoport is, melyek tagjai a munkavállalók kiszolgáltatottságára akarják ráirányítani a figyelmet.

A megyei lap megemlíti: a kialakult helyzetben többen, köztük a pécsi MSZP is hiányolta a városvezetés érdemi fellépését, kritikaként fogalmazva meg,  hogy a városvezetés nem tesz semmit a munkájukat vesztő Elcoteq-dolgozók nehéz helyzetének megoldásáért.