Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kenneth Starr a Philip Morris ügyvédje

2001.08.07. 13:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Bill Clinton nagy rajongója, Kenneth Starr képviseli a Philip Morrist a világ egyik legszórakoztatóbb jogi csatájában. Eközben pedig az Európai Bizottság új keresetet adott be a Philip Morris és az RJ Reynolds Tobacco Holdings ellen a New York-i keleti kerületi bíróságon.
A Bizottság azzal vádolja a dohánygyárakat, hogy közreműködnek a kelet-európai és földközi-tengeri útvonalakon folyó cigarettacsempészésben, ami súlyos kárt okoz az EU költségvetésének, ugyanis évente sok millió euró vám- és illetékbevételtől esik el.

Tíz EU-tagállam a Philip Morris ellen

Július 17-én ugyanez a New York-i bíróság elutasította a brüsszeli bizottság korábbi - tavaly novemberben beadott - hasonló panaszát, de csupán egy eljárásjogi hiba miatt, miközben érdemben elmarasztalta a dohánygyárakat. Ezen felbuzdulva az Európai Bizottság most újból előterjesztette keresetét, de ezúttal egyszerre és együttesen tíz EU-tagország kormányával, és egyszersmind képviselve is őket - foglalta össze az eddigi fejleményeket az MTI.

Richard Boeken szépségdíjas ötlete

Eközben a népszerű alperes, a Philip Morris tovább hadakozik a tüdőrákban szenvedő Richard Boeken ellen, aki 25 ezer doboz Marlboro elfogyasztása után döbbent rá arra, hogy a dohányzás káros az egészségére, a következményekért pedig a Philip Morris felelős.

Mr. Boeken eddig nyerésre áll. Egy Los Angeles-i bíróság ugyanis, melyet cinikusabb helyi ügyvédek egyszerűen csak "bankként" emlegetnek, júniusban 5,5 millió dollár kártérítés és 3 milliárd dolláros büntetés kifizetésére ítélte a cigarettagyárat.

Még néhány ilyen büntetés, és elfogy a Philip Morris

Kenneth Starr
A cigarettegyár új ügyvédje, Bill Clinton szexuális preferenciáinak és szavahihetőségének vizsgálatával elhíresült Kenneth Starr a büntetés drasztikus csökkentését és új vizsgálat lefolytatását kéri a bíróságtól.

Starr érvelése szerint az ilyesfajta nagy büntetés gyakorlatilag perre csábít minden kaliforniait, akinél a dohányzás valamilyen betegséget alakított ki. Márpedig egyetlen cég sem képes túlélni ilyen büntetéseket. A büntetés 540-szer nagyobb, mint a kártérítés, pedig az amerikai Legfelső Bíróság jelezte, hogy a megfelelő arány a 4:1 lenne. A Philip Morris 25 millió dolláros büntetést tartana méltányosnak.

A naiv dohányos, aki nem hisz az egyéni felelősségben

Mr. Starr megkérdőjelezi a felperes szavahihetőségét is, a korábbi tárgyaláson azonban az alperes nem adhatta elő erről szóló bizonyítékait. Mr. Boekent, a korábbi építőipari mukást, olaj- és értékpapírpiaci brókert többször elítélték: 1972-ben lopott holmi, 1976-ban heroin birtoklásáért, 1993-ban pedig azért, mert részt vett egy csalásban, melynek tárgyát bizonyos olaj- és gázipari értéktárgyak alkották.

Ha saját szavain kívül semmi nem bizonyítja, hogy a Philip Morris dohányzással kapcsolatos tanácsai alakították ki benne a tragikus következményeket eredményező rossz szokását, akkor igenis számítanak az ilyen dolgok Mr. Boeken megbízhatóságának megítélésekor - összegezte a Reuters Mr. Starr érvelését.

"Nevezzenek naivnak, de hittem nekik!"

"Mindig nagy bizalmam volt a nagyvállalatokban. Hittem abban, amit mondanak. Hittem nekik, amikor azt mondták, hogy a dohányzás nem addiktív, és nem bizonyított, hogy káros az egészségre. Nevezzenek naivnak, de hittem nekik!" - biztosított mindenkit gyermeki naivitásáról egyik televíziós interjújában Mr. Boeken.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.