Vilma
-7 °C
4 °C

Euró 223 forintért?

2005.10.21. 09:28
Az Erste tulajdonában lévő Ceská Sporitelna szerint a visegrádi négyek közül Szlovákia 2009-ben, Lengyelország 2012-ben, Magyarország és Csehország 2013-ban vezetheti be az eurót.
A visegrádi négyek csoportjából elsőként Szlovákia vezetheti be az eurót, mégpedig 2009-ben, majd Lengyelország "ér célba" 2012-ben, Magyarország és Csehország viszont csak 2013-tól használhatja az Európai Unió közös fizetőeszközét - állítja az a tanulmány, amelyet az osztrák Erste tulajdonában lévő Ceská Sporitelna cseh takarékpénztár elemzői dolgoztak ki.

Csapás a befektetőknek

A dokumentum leszögezi: ez komoly csapás lehet a befektetők számára, akik milliárd eurókat áldoztak abban a tudatban, hogy a négy állam egyszerre és 2010 előtt belép az eurózónába. Szlovákiát leszámítva a másik három államban alacsony politikai támogatottságot élvez a közös pénznem bevezetéséhez szükséges lépések megtétele, ami főleg a költségvetési hiányok lefaragásának nehézségeiben ölt testet.

Ezzel szemben Pozsony már most megkezdte a tárgyalásokat, amelyek az ERM-2 rendszerbe történő 2006-os belépést szorgalmazzák. Szlovákiában egyedül a 2006 őszi parlamenti választások bonyolíthatják a helyzetet (főleg ha a populista Smer és az arctalan, ám rosszhírű meciari HZDS jutna hatalomra).

Csatlakozási árfolyam

A Ceská Sporitelna elemzői úgy látják, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a négy ország pénzneme éves szinten átlagosan 2-4 százalékot erősödhet az euróhoz viszonyítva. A takarékpénztár prognózisa szerint Szlovákia 36,50 korona szinten rögzíti fizetőeszközét az euróhoz, Lengyelország 3,50 zloty árfolyamnál, Csehország 25,60 cseh koronánál, Magyarország pedig 223 forintnál. Elemzők általában 260 forint körül várják a belépéskori árfolyamot.

Lengyelországgal, Csehországgal és Magyarországgal szemben, ahol az euró bevezetésének legfőbb kerékkötője a magas költségvetési hiány, a balti államok és Szlovénia számára a magas infláció lehet akadálya az euró 2007-re, illetve 2008-ra tervezett bevezetésének. Észtország, Litvánia és Szlovénia már több mint egy éve tagja az euróbevezetés "előszobájának" tekintett ERM-2 árfolyamrendszernek.

A Reuters elemzői szerint paradox módon részben ez az oka, hogy ezekben az országokban nem sikerült úrrá lenni az inflációs nyomáson: az augusztusig eltelt 12 hónap alatt Észtországban átlagosan 4,1, Litvániában és Szlovéniában pedig 2,7 százalékkal emelkedtek az árak. Algirdas Brazauskas litván kormányfő már jelezte: országa kérni fogja a belépési követelmények enyhítését. A gondolat az euró bevezetését 2008-ra tervező Lettországban is népszerű, ahol augusztusban uniós rekordnak számító, 6,9 százalékos inflációt regisztráltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.