Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Argentína nemfizetőnek minősül

2001.11.06. 18:14
A nemfizető szint közvetlen közelébe, az eddigi CC-ről C-re minősítette vissza a hosszú futamú szuverén argentin bel- és küladósságot kedden a Fitch nemzetközi hitelminősítő.
A Fitch a minősítést azzal indokolta, hogy a kormány által javasolt adósságcsere-program gyakorlatilag a nemfizetés bejelentésével ér fel.

Az önkéntesség választási lehetőséget feltételez

A New Yorkban kiadott indoklás szerint a befektetőknek javasolt adósságcserét az argentin kormány önkéntes tranzakciónak tünteti fel, de argentin kormánytisztviselők nyilvános nyilatkozataiból is az tűnik ki, hogy csere nélkül a szuverén adósságot tartó hazai befektetők aligha látják viszont pénzüket.

A Fitch közleménye szerint az új besorolás is negatív kilátású figyelőlistán marad, s Argentína szuverén kibocsátói osztályzatát azonnal visszasorolják a tényleges nemfizetői kategóriába, ha a javasolt adósságcsere végbemegy.

Szélesebb körű garancia a kevesebbre

Az "önkéntes" adósságcsere-programot múlt csütörtökön hirdette meg hivatalosan a befektetőnek az argentin elnök. Az argentin adósságszolgálati teher csökkentését célzó terv alapján a jelenleg 11 százalék kamatot fizető szuverén kötvényeket 7 százalék kamatozású papírokra cserélnék. A befektetők előnye ebből az lenne, hogy az új adósságokra az állam az eddigieknél szélesebb körű garanciákat vállalna. Az elnök szerint az adósságcserével Argentína már jövőre 3-4 milliárd dollárt takaríthatna meg.

A Fitch keddi közleménye szerint azonban a remélt megtakarítás nem lenne elegendő a zéró költségvetési hiány meghirdetett céljának teljesítéséhez, és ahhoz sem, hogy a költségvetési szférát a növekedés beindításához és a befektetői bizalom helyreállításához szükséges fenntartható fejlődési pályára állítsa.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!