Sára, Márió
2 °C
6 °C

Argentína csődjének neve: adósságcsere

2001.11.02. 11:32
Az ország nem függeszti fel adósságszolgálatát és nem értékeli le a pesót, de a tervezett adósságcsere során a befektetőket súlyos veszteség éri.
A 132 milliárd dolláros külföldi adósságállománnyal rendelkező Argentína bejelentette, átstrukturálja adósságait.

A csőd neve adósságcsere

Bár a terv részleteit még nem hozták nyilvánosságra, a Bloomberg hírügynökség úgy tudja, a kormány legalább 95 milliárd dollár értékű, átlagosan 15 százalékos kamatozású állampapírt kíván átlagosan 7 százalékos kamatozású papírokra cserélni. Az összeg több mint kétszerese az 1998-as orosz adósságcsődben érintett összegnek.

A befektetők önként elfogadják a kisebb veszteséget?

A kormányzat abban reménykedik, hogy a pénzüket féltő befektetők önként és dalolva beérik a kisebb kamattal. Az alacsonyabb hozamot a kormányzat a biztosabb kifizetés ígéretével próbálja vonzóbbá tenni.

Az utolsó esély a történelem legnagyobb csődjének elkerülésére

Fernando De la Rua államelnök a nemzethez intézett tévébeszédében elmondta, az adósságcserének köszönhetően jövőre az országnak 4 milliárd dollárral kevesebb pénzt kell fordítania adósságszolgálatra.

A Standard & Poor's és a Moody's hitelminősítő a héten a lehető legalacsonyabbra tette Argentína külföldi adósságainak besorolását, és jelezte, hogy csődnek tekint minden olyan adósságcserét, mely csökkenti a befektetők állampapírjainak értékét.

A hírügynökségek által megszólaltatott elemzők szerint mindenesetre ez a vitatott terv az ország utolsó esélye, hogy elkerülje a történelem eddigi legnagyobb csődjét.