Mária
-7 °C
3 °C

Félelmek az eurótól

2004.11.11. 07:58
Várhatóan az EU brüsszeli bizottsága eltekint a három éves átmeneti időszaktól és a készenálló államok egyből bevezethetnék a közös valutát. A csatlakozott államok lakossága megosztott a kérdésben, de szinten mindenki ismeri az eurót.
Az EU brüsszeli bizottsága megkezdi rendszeres jelentését az euró bevezetésének előkészületeiről az új tagállamokban. A korábbi tapasztalatok alapján a felkészüléshez hat évre van szükség, így a bizottság szerint ezt máris érdemes megkezdeni, mivel a tíz új tagállam 2007 és 2010 között tervezi az euróra történő átállást.

Nem kell a három év

2007-ben a várakozások szerint négy ország - Litvánia, Észtország, Szlovénia és Ciprus - tér át a közös pénzre, és az utóbbi kivételével már csatlakoztak is az ERM II árfolyamrendszerhez, amit az euró bevezetése előszobájának tekintenek.

Rajtuk kívül Lettország is jelezte: eltekintenének attól, hogy a bankjegyek tényleges kibocsátását megelőzően a bankközi forgalomban már euróban történjen a pénzátutalás, és ezt a bizottság is támogatja. Az eurózóna jelenlegi tagországai esetében - Görögország kivételével - a két lépés között három év telt, ami Brüsszel szerint is fölösleges.

A felkészülés szigorú nemzeti tervet feltételez, egyebek között gondoskodni kell a hátrányos helyzetben lévő rétegek tájékoztatásáról, amelyekhez nem jut el az információ a bevett tömegkommunikációs csatornákon keresztül. A pénzérmével működő automaták átállítása meglepően olajozottan történt a régieknél, érdemes hasznosítani az ő tapasztalataikat. A kis- és középvállalatok könyvelése is különleges figyelmet érdemel.

Félelmek

Az új tagállamok közvéleménye, mint az Eurobarometer fölméréséből is kiderül, jól ismeri az eurót. A lakosság túlnyomó része már látta, több mint a fele pedig használta is a fizetőeszközt, bár egy részük idegenkedik az euró bevezetésétől.

Az idegenkedők egyrészt attól tartanak, hogy az átállás mesterséges árdrágítással párosul majd, másrészt sajnálják a fontos nemzeti jelképnek tekintett fizetőeszköz megszűntét. Utóbbi különösen annál a hat tagállamnál szempont, ahol a kilencvenes években új pénznemet vezettek be, ezt viszont kiegyenlítheti, hogy már van tapasztalatuk az átállást illetően.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.