Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Egyesül az Air France és a KLM

2004.03.31. 10:57
Az Air France április elején teszi meg vételi ajánlatát riválisára, a holland KLM-re és hozza létre az árbevétel alapján számítva a világ legnagyobb légitársaságát - jelentette be a két cég szerdán.
A Reuters hírügynökség szerint a holland KLM április 19-én tartja rendkívüli közgyűlését, ahol jóváhagyják az Air France légitársasággal való egyesülést. A két cég fúziójával így a világ legnagyobb légitársasága jön létre a bevétel alapján és a harmadik legnagyobb társasága a forgalom alapján. A Washington Times tudósítása szerint a cégóriásnak 106 ezer munkavállalója lesz, 226 helyre szállítja utasait 540 saját repülőgépen.

Különleges

A két cég hat hónapja kötött megállapodást az egyesülésől. Múlt év szeptemberében közölték első ízben, hogy az elképzelések szerint 10 KLM -részvényért ajánlanak a tulajdonosoknak 11 Air France részvényt és jogot 10 további Air France papír megszerzésére - írja az MTI. Jelenlegi részvényárakon számolva az üzlet, vagyis a KLM értéke 840 millió euró. A hivatalos ajánlatot és az egyesülés iratait a hónap végén hozzák nyilvánosságra.

A két vállalat közös holdingtársaság létrehozásában állapodott meg, ezen belül mind az Air France, mind a KLM márkanevét használják majd három éven keresztül. A szakértők különlegesnek minősítik az üzletet, mivel a holdingot ugyan a francia cég fogja vezetni, de a KLM megtartja külföldi leszállási jogait.

Az Air France-KLM olyan holding, amely cég felett 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik, de úgy, hogy a KLM megőrzi holland voltát, hiszen a szavazati jogok 51 százalékát a holland állam és két holland alapítvány gyakorolja majd.

Az ügyletet már jóváhagyta az Európai Bizottság és az amerikai igazságügyi minisztérium.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.