Vencel
15 °C
23 °C

Óriás légitársaság születik

2003.09.30. 11:50
A világ harmadik legnagyobb légitársasága jön létre a francia Air France és a holland KLM egyesülésével. A tranzakció értéke 784 millió euró. Az Alitalia bejelentette, hogy csatlakozna a pároshoz.
Finisbe érkeztek az Air France és a KLM holland légitársaság közti tárgyalások: összesen 784 millió euró (896 millió dollár) értékben cserélnek gazdát a két társaság értékpapírja, közölte a Napi Online. A megállapodás szerint az Air France tíz KLM-részvényért tizenegy Air France-részvényt és tíz warrantot (az Air France részvényeire másfél év elteltével meghatározott árfolyamon beváltható értékpapírt) ad.

Az első kettő amerikai

Ezzel a tranzakcióval az AMR-hez tartozó American Airlines és a Delta Air Lines után a harmadik legnagyobb légitársaság jöhet létre a világon. A KLM jelenlegi részvényesei a fúzióval létrejövő vállalat részvényeinek 19 százalékát birtokolják majd, a francia állam részesedése 54 százalékról 44 százalékra zuhan, a fennmaradó 37 százalék pedig az Air France jelenlegi részvényeseinek tulajdonát képezi.

Csatlakoznának az olaszok

A KLM 271 millió eurós veszteséggel, az Air France 111 milliós profittal zárta a tavalyi évet. Becslések szerint az új társaság éves bevétele 19,2 milliárd euró körül alakulhat, ami mind a British Ariways, mind a Lufthansa forgalmát meghaladja. Az olasz Alitalia kedden bejelentette, hogy szintén fontolgatja az Air France-KLM-pároshoz való csatlakozást. Az Alitalia csak privatizációja után társulhatna, hiszen jelenleg a cég hatvankét százaléka állami tulajdonban van, közölte a BBC.