Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Rászálltak a lépfene vámszedőire

2001.12.18. 10:29
Az illinois-i főügyész két Las Vegas-i céget ellen nyújtott be keresetet, mert a cégek hamisan állították, hogy eszközeik alkalmasak a lépfene-fertőzés kimutatására. Az értékpapír-felügyelet egy másik céget azért perel, mert az azt állítja, hogy készüléke megtisztítja a postai csomagokat a baktériumoktól.
Jim Ryan az Early Detection Services és a The Right Solution nevű cég ellen nyújtott be keresetet - közölte az AP hírügynökség. Az Early Detection azt ígérte, hogy ha ügyfeleik orrváladék-mintát küldenek, akkor 150 dollár ellenében megvizsgálják azt, és tájékoztatják az érintettet, fertőzött-e vagy sem. A Right Solution ötven dollárért kínált egy ultraibolya-lámpát, ami a vállalat állítása szerint "láthatóvá teszi" a fertőzést.

A főügyész egészségügyi tanácsadója szerint mindkét módszer hatástalan. Az Early Detection eljárása azért is rossz, mert a cég csak 13 nap múlva küldi meg az eredményt, ami vészhelyzetben használhatatlan. De sem ennek a cégnek a módszere, sem az ultraibolya-lámpa nem alkalmas a fertőzés kivizsgálására.

A deGERMinator is hatástalan

Néhány nappal korábban az amerikai értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) nyújtott be keresetet a Spectrum Brands Corp. ellen, mert a cég honlapján azt állította, hogy deGERMinator nevű készüléke bármilyen csomag felületéről el tudja távolítani a lépfene-spórákat.

A hatóság szerint az eszköz bár létezik, az említett feladatra azonban alkalmatlan. A SEC illetékesei állítják, hogy a vállalat a bejelentéssel csak részvényei árfolyamát akarta növelni. A Spectrum Brands papírjainak értéke a bejelentés után háromszorosára, három dollárra ugrott, de decemberre az árfolyam 15 centre zuhant vissza.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.