Klaudia
-3 °C
3 °C

Betiltják a félelem kufárjainak weboldalait

2001.11.21. 11:57
Szeptember óta a régen várt e-kereskedelem bizarr formája látszik fellendülni szerte a világban. Gázmaszkot, polgári és katonai vegyvédelmi felszerelést, sőt a lépfene ellen állítólag védelmet nyújtó házi készítésű kotyvalékok receptjét és alkotórészeit rendelheti meg a világhálón keresztül boldog-boldogtalan. De az amerikai hatóságok tovább nem kívánják ezt tétlenül szemlélni.
Hétfőn az amerikai hatóságok számos weboldal mintegy 40 üzemeltetőjét figyelmeztették e-mail útján, hogy ne hozzanak nyilvánosságra a lépfene ellen állítólag hatásos házi recepteket. Különben az oldalak üzemeltetőit büntetéssel sújthatják - közölte a szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC).

Az oregano és a cink nem használ lépfene ellen

Rendelje meg most!
Az olyan termékek online kínálgatása is tilos, melyek megtévesztő módon a biofegyverek elleni biztos védekezés illúziójába ringatnak. A hatóságok megkísérlik bezáratni az olyan oldalakat, melyek a megítélésük szerint a bioterrorral szembeni félelemből próbálnak hasznot húzni.

Az FTC előtt nem ismertek tudományos bizonyítékok, melyek az interneten is kínált lépfene elleni alternatív gyógyszerek hatékonyságára utalnának - közölte a felügyelet. Az információk további nyilvánosságra hozatalának következményeire mindenekelőtt azokat figyelmeztették, akiknek az oldalain oregano-olajat, esetleg cinktartalmú ásványvizet kínáltak a lépfene vagy más betegségek elleni házi patikaszernek.

Tizenegyezer dolláros büntetést kaphatnak

Az olyan weboldalak üzemeltetőire, akik nem szívlelik meg a figyelmeztetéseket, az FTC szerint akár 11 ezer dolláros büntetés is kiszabható. Az FTC egyik szóvivője a tájékoztatón nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a figyelmeztetett weboldalak címét.

A lépfene elleni egyetlen elismert gyógymód az antibiotikumos kezelés. Védelmet még oltások biztosíthatnak a betegség ellen. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal már több tucat külföldi weboldalra felhívta a figyelmet, ahol a Cipro nevű gyógyszer licenc nélkül gyártott utánzatait kínálják megvételre. A lépfene ellen bevethető gyógyszert a német Bayer gyógyszergyár állítja elő.