Dömötör
11 °C
14 °C

Milliomos magyar titkárnők Brüsszelben

2003.04.16. 10:32
Az EU-bővítés közeledtével szaporodnak a brüsszeli álláslehetőségek. Az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőcsoportja magyar, szlovén és szlovák anyanyelvű munkatársakat keres.
A magyar lapokban is megjelent hirdetésben adminisztrációs és titkárnői munkakörben keresnek alkalmazottakat. Az előbbi kategória megtévesztő, az ügyintéző vagy előadó pontosabb volna, hiszen itt feltétel a főiskolai vagy egyetemi diploma. A munkahely alapvetően Brüsszelben van, de havonta egy hetet Strasbourgban kell dolgozni, amikor az EP ott ülésezik.

A pályázati kiírás óvatosan fogalmaz: ideiglenes alkalmazotti státusról beszél, amely a 2004. júliusi EP választásokig érvényes, bár nem zárja ki a további foglalkoztatás lehetőségét sem. Ráadásul kisegítő munkatársat keresnek, ami szintén csökkenti az állás jelentőségét.

Igényes szocialisták

Ehhez képest a pályáztatás több szakaszból áll: az április 29-éig beadott pályázatok elbírálását követően a megfelelteket júliusban írásbeli, októberben szóbeli vizsgára várják és novemberben hirdetnek eredményt. Nyárig tehát csupán pár hónapos állásról lehet szó, ami tekintettel az elvárásokra, a hosszadalmas betanulási időszakra, megkérdőjelezi a feltételek komolyságát.

Az adminisztrátorokat az A kategória 6-os beosztásában szép fizetés várja: havi nettó négy-ötezer euró, vagyis a jelenlegi árfolyamon mintegy 1 millió forint. A titkárnők a C4, C5 kategóriában körülbelül 3000 euróra, azaz 700-750 ezer forintra számíthatnak.

A jelentkezőnek a szocialista képviselőcsoport négy hivatalos nyelvének - angol, német, francia és spanyol - egyikét alaposan ismernie kell, a másikat jól, és persze előny, ha valaki több nyelvet is beszél, beleértve a tagjelöltekét is.

A vizsgára behívottak útiköltségét térítik, akik 500 kilométernél távolabbról érkeznek, azok 74 euró (18 ezer forint) napidíjat is kapnak. A pályázat eredményéről - arról is, ha valaki megfelel - levélben értesítik az érdekelteket, hangsúlyozottan nem ajánlottban. Aki a posta hibájából nem kapja meg az értesítést, az magára vessen, Brüsszelnél nem lehet reklamálni - áll a kissé komorra sikeredett pályázati feltételek között. Telefonon sem lehet érdeklődni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.