Piroska
-10 °C
1 °C

Nem indul az európai gazdaság motorja

2004.08.24. 11:19
Németország ismét nem tudja tartani a stabilitás paktum államháztartási hiányra vonatkozó előírását. A háztartások fogyasztása mindössze 0,1 százalékkal nőtt.
Németországban 42,7 milliárdon euró volt az államháztartás hiánya az idei év első felében, a hazai össztermék négy százaléka, meghaladván az egy ével korábbit - tette közzé kedden a statisztikai hivatal. A német kormány korábban már jelezte, hogy az idén nem tudja tartani a stabilitás paktumban az államháztartási hiányra vonatkozó három százalékos küszöböt.

Szabály

Az euróövezet országaiban a GDP-hez viszonyított államháztartási hiánynak elvben nem lenne szabad meghaladnia a három százalékot. Németország ezt a szabályt - másokkal együtt - évek óta megszegi, de kilátásba helyezte: a deficit 2005-ben már nem haladja meg a három százalékot.

Összességében 0,5 százalékkal nőtt a német össztermék az idei év második negyedében a január-március közötti időszakhoz képest, elsősorban az export bővülésének köszönhetően - tette közzé a német statisztikai hivatal. A háztartások fogyasztása azonban stagnált.

Nem vásárolnak

Az export a második negyedben 3,2 százalékkal bővült, az imaport 2,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság szinte kizárólag az export bővülésének köszönheti a jobb teljesítményt, míg a belföldi konjunktúra továbbra is gyenge.

A háztartások fogyasztása mindössze 0,1 százalékkal nőtt a második negyedben az elsőhöz képest. A német gazdaság két százalékkal nőtt az idei második negyedben az előző év azonos időszakához képest.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.