Miklós
-7 °C
2 °C

A pénzpiac is örül Szaddám elfogásának

2003.12.14. 18:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Szakértők szerint a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékeket ért szabotázsakciók, ami kedvezően befolyásolhatja az olaj árát. A Barclays Stockbrokers szerint hétfőn a legnagyobb növekedéssel az amerikai és a brit piacok reagálnak az elfogás hírére. Erősödött az iraki dinár.
Elemzők arra számítanak, hogy Szaddám Huszein vasárnap bejelentett elfogásának a hírére hétfőn emelkedéssel reagálnak a világ értékpapírpiacai és erősödik a dollár. A kőolaj ára minden bizonnyal csökken, viszont az arany ára valószínűleg alig mozdul majd el az elmúlt napokban elért szintről.

Komoly kiadások

A Commonwealth Bank of Australia vezető elemzője azt mondta, hogy Huszein letartóztatása egyértelműen dollárerősítő, de más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a dollár drágulása kérész életű lehet, miután az amerikai kormány - bár szavakban az erős dollárpolitika híve - valójában kedvezőnek tartja a dollár gyengülését, ami élénkíti az amerikai exportot és mérsékli az importot.

A Royal Bank of Scotland egyik stratégiai elemzője arra számít, hogy hétfőn az euró akár 1,21 dollár körüli szintre is süllyedhet a pénteki New York-i 1,2290 dollárról. A szakértők többsége szerint a részvénypiacok hétfőn emelkedéssel indítanak, különösen azután, hogy pénteken az amerikai DJIA és a hongkongi Hang Seng index egyaránt idei csúcson zárt. A vezető európai részvényeket tömörítő FTSE Eurotop 300 index szintén közel éves csúcson fejezte be a pénteki napot.

A Barclays Stockbrokers egyik szakértője szerint a volt iraki vezető elfogására hétfőn a legnagyobb növekedéssel az amerikai és a brit piacok reagálnak, miután az Irak elleni háború e két ország számára komoly kiadásokat jelentett és jelent mind a mai napig. A vasárnap nyitva tartó izraeli értéktőzsde Tel Aviv25 mutatója közel 3 százalékos, a kairói Hermes index 2,4 százalékos emelkedéssel reagált Huszein elfogására.

A kőolaj lélektani ára

Szakértők rámutattak arra, hogy Huszein letartóztatása lélektanilag befolyásolja majd hétfőn a kőolaj árát; sokan úgy vélik ugyanis, hogy a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékek elleni szabotázsakciók és ezzel lehetővé válik, hogy meginduljon az északi, kirkuki területekről a törökországi Ceyhan kikötőig tartó vezetéken az export, amely a háború vége óta száraz, mert állandóan javítani kell a terrortámadások okozta hibákat. A vezetéken a háború előtt napi 800 ezer hordó kőolajat exportált Irak, amelynek a jelenlegi kivitele napi 1,5 millió hordó, ami a déli, bászrai mezőkről származik.

Erősödött az iraki dinár

Erőteljesen nőtt az iraki dinár árfolyama vasárnap a kuvaiti dinárhoz képest Huszein elfogásának a hírére a kuvaiti tőzsdén kívüli devizakereskedésben. Az Irakban közelmúltban bevezetett új 25 ezer dináros bankjegy árfolyama a kuvaiti OTC piacon 6,25-7,5 kuvaiti dinárra erősödött a volt iraki vezető letartóztatásának bejelentése előtti mintegy 4 kuvaiti dinárról. Az új 25 ezer dináros bankjegyen már nincs rajta Huszein arcképe. A kuvaiti hatóságok még néhány hónappal ezelőtt is tiltották az iraki dinárral való kereskedést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.