Emőke
8 °C
19 °C

Elindították a pereket a rabszolgák leszármazottai

2002.09.04. 12:21
Tizenkét céget - köztük ismert bankokat és cigarettagyártókat - perelt be Deadria Farmer-Paellmann amerikai fekete aktivista. A listán ott van a híres Lloyd's biztosító és a J.P. Morgan bankház is. A jogászok szerint nyerni nincs sok esélye, de lobbizáskor jól jöhet a kereset.
New Yorkban és San Franciscóban kezdeményezett eljárást Farmer-Paellmann, aki a rabszolgák munkaerejét annak idején kihasználó cégekkel egy jótékonysági alapba fizettetné be a szerinte jogtalan profitot. Szakértők szerint közvetlen pernyerésre nincs esélye, mivel a vállalatok az akkori törvényeket nem sértették meg, de az elképzelhető, hogy imidzsük védelmében egyes nagy társaságok mégis hajlandóak lesznek valamennyit jótékonykodni.

Hasonló kereseteket fognak rövidesen benyújtani Illinois-ban, Texasban és Louisianában. A régóta tervezett akciót idén márciusban indították egy New York-i bíróságon. Az a per azóta is függőben van.

Kérik a könyveket

A fekete aktivisták szerint a megvádolt cégek vétkesek az emberi jogok megsértésében és "a rabszolgaság embertelen és immorális intézményén" keresztül jogtalan nyereség megszerzésében. A felperesek hozzáférést szeretnének kapni a vállalatok könyveléséhez, hogy kideríthessék, pontosan mely összegek származtak a rabszolgákból. Ezt az összeget követelik a perben, illetve meg nem határozott összegű kártérítést kérnek.

A szálak Londonba is elvezetnek

Az érintett társaságok: a J.P Morgan Chase & Co., a Lehman Brothers Holdings Inc. és a Brown Brothers Harriman befektetési bankok, az American International Group Inc. és a Lloyd's biztosítók, a Union Pacific Corp. és a Norfolk Southern Corp. vasúttársaságok, a R.J. Reynolds Tobacco Holdings Inc., a Brown & Williamson Tobacco Corp és a Liggett Group Inc. dohánygyárak, valamint a dohánnyal és biztosítással egyaránt kereskedő Loews Corp.

A rabszolgaperekhez a mintát a második világháború alatt legyilkolt zsidók hozzátartozóinak német és svájci társaságok elleni sikeres fellépése adta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.