Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Újra támadnak a Nobel-díjasok

2003.02.11. 12:03
Négyszáz közgazdász, köztük tíz Nobel-díjas most már fizetett hirdetésben kritizálja Bush gazdaságélénkítő csomagját. Joseph Stiglitz szerint az elnök terve egyszerűen őrültség, a tervezett hatodából sokkal jobb csomagot lehetne kihozni.
Néhány napja az Economic Policy Institute adott ki egy közleményt, mely szerint az elnök által a kongresszusnak hétfőn elküldött költségvetési tervezet teljesen hatástalan. A közleményt aláíró közgazdászok most egész oldalas fizetett hirdetést tettek közzé a New York Times-ban, hogy újra felhívják a figyelmet a terv hibáira.

Az ellenzők szerint a programnak nincs rövid távú jó hatása, és hosszú távon komoly eladósodáshoz vezet. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, az aláírók egyike a BBC-nek nyilatkozva a tervet felelőtlennek, sőt egyenesen őrültnek nevezte.

Hatodannyiból jobbat

"Bush elnök hatszázmilliárd dollárt készül elkölteni teljesen értelmetlenül. A hatodából sokkal jobb programot tudnánk készíteni" - közölte. A közgazdász szerint az osztalékadó tervezett csökkentése csak a már amúgy is nagy részvényvagyonnal rendelkező gazdagoknak kedvezne, akik viszont a talált pénzt biztosan nem kezdik el költeni. Az adófizetők többsége különböző alapok révén már eddig is mentesült az osztalékadó alól, tette hozzá.

A javaslat

Stiglitz szerint elsősorban azoknak kellene több támogatást biztosítani, akik eddig visszafogták kiadásaikat, és pluszjövedelmüket gyorsan elköltenék, tehát visszaáramoltatnák a gazdaságba. Másrészt, tette hozzá, a csökkenő adóbevételek miatt kínlódó államokat kellene támogatni, hogy azok is többet költhessenek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.