Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tíz Nobel-díjas közgazdász támadja Bush tervét

2003.02.07. 11:14
Kínos helyzetbe került az amerikai elnök, miután tíz tekintélyes, Nobel-díjas közgazdász taposta a földbe nagyszabású adócsökkentő csomagját, amellyel a gazdaságot élénkítette volna.
Függetlenül attól, hogy az ember mit gondol Bush tervének részleteiről, abban általános az egyetértés, hogy a csomag célja az adórendszer hosszú távú átalakítása, nem pedig a rövid távú munkahelyteremtés vagy a növekedés gyorsítása - áll abban a ledorongoló közleményben, amelyet az Economic Policy Institute nevű kutatóintézet bocsátott ki.

Bush hétfőn küldte el költségvetési tervezetét a kongresszusnak. A javaslat az adócsökkentő csomag mellett a katonai kiadások jelentős növelését jelentené.

Nem tetszik az alacsony osztalékadó

Az aláíró hírességek közül Joseph Stiglitz, Franco Modigliani and Lawrence Klein a Bush-féle tervnek különösen azt a pontját támadja, amely csökkentené a részvények után fizetendő osztalékadót. (A dokumentumot összesen mintegy 400 közgazdász szignálta, köztük összesen tíz Nobel-díjas, a fenti három mellett George Akerlof, Kenneth Arrow, Daniel McFadden, Paul Samuelson, Robert Solow, Douglass North és William Sharpe.)

Az osztalékadó megnyirbálása egyébként az élénkítő csomag egyik legfontosabb eleme, amely az elnök szándéka szerint felélesztené a vergődő tőzsdéket. "Az osztalékadó tartós csökkentésének rövid távon a legkevésbé sincs serkentő hatása, ráadásul tovább növeli a különbséget az adózott jövedelmek között" - áll a közleményben.

Az amerikai gazdaságot a felesleges kapacitások, a botrányok és a bizonytalanság lassítják - vélik a közgazdászok. A tudósok azonban nem csak bírálnak, hanem alternatív élénkítő programot is javasolnak.

Szerintük gyors, de egy alkalomra szóló pénzügyi támogatásokkal és adócsökkentéssel lehetne felpörgetni a keresletet és ösztönözni a befektetéseket.