Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Kovács László gyorsítaná az adóharmonizációt

2005.06.22. 08:36
Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa reméli, három éven belül elkészül a tervezet arról, hogy a tagállamokban egységesítik a társasági adóalap számítását - derül ki a La Tribune francia pénzügyi napilapban tegnap megjelent interjúból.

A javasalt először az Ecofin, a pénzügyminiszterek tanácsa elé kerül, és ha minden jól megy, további két éven belül törvényerőre emelkedhet.

Kovács kijelentette: az elképzelést az üzleti élet képviselői szinte egyhangúan támogatják, de elismerte, hogy öt tagállam egyelőre ellenzi, mivel nem kívánnak változtatni jelenlegi adózási gyakorlatukon. A terv támogatói szerint az egységes adóalap-számítás csökkentené az adminisztrációs terheket, egyszerűsítené az ellenőrzést, emellett új munkahelyek teremtését is elősegítené.

Kovács emellett közölte: teljesíthető a francia kérelem, hogy csökkenthessék az éttermi ételek áfakulcsát. Az Európai Bizottság nem ellenzi, de az összes tagország hozzájárulására szükség van a megállapodás létrejöttéhez.

Az uniós pénzügyminisztereknek a hónap elején mindenesetre nem siekrült megegyezniük a kérdésben. Jacques Chirac elnök még a 2002-es választási kampányban tett igéretet, hogy jóval a jelenlegi 15 százalékos minimum alá csökkenti az éttermi ételek áfáját.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.