Fringe+

2009.03.28. 08:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Gazdasági válságban hallgatnak a múzsák, mondták a régi görögök. Az is lehet, hogy nem a görögök mondták, hanem a rómaiak, és nem gazdasági válságról beszéltek, hanem háborúról.

Akárhogy is, a múzsákról bizonyosan szó esett, mégpedig abban a kontextusban, hogy nehéz időkben behúzzák fülüket-farkukat. Nos, úgy tűnik, a 21. század elejére a múzsák összeszedték magukat. Mert bármennyire dominálják is a híreket olyan fogalmak, mint költséghatékonyság, romló likviditás, kiadásoptimalizálás vagy költségvetési megszorítás, 2009 áprilisának első hétvégéje idén is a kizárólag a művészetekről szól. Budapesten legalábbis, ahol április 3. és 5. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál kislánya, Frindzs mutatja meg magát ismét a nagyközönségnek.

A kis Frindzs már akkor nagy reményekre jogosított fel, amikor négy évvel ezelőtt világra jött a pesti belvárosban. Egy évvel később Budára költözött, s az egészséges egyévesekhez méltón lábra állt. Tavaly már majdhogynem az anyja fejére nőtt, s egyre szélesebb közönséget hódított meg. Hogy az elmúlt évet sem töltötte tétlenül, s hogy idén valami különleges dologra készül, az nyilvánvaló abból, hogy a neve mellett ott található egy plusz-jel.

Ami arra utal, hogy szemben a korábbi évekkel, amikor bárki jelentkezhetett a fesztiválra - ez a legfontosabb ősnek tekintett, hatvanéves Edinburgh-i Fringe gyakorlatára volt visszavezethető -, az idei fellépők kivétel nélkül meghívottak. Nem kell persze mindjárt rosszra gondolni: szó sincs arról, hogy a kis Frindzs elveszítené hamvasságát és frissességét. Az idei fellépőket az elmúlt évek legjobbjai közül választották ki, vagyis az a több mint 120 produkció, amely szűk három nap alatt lesz látható-hallható-szagolható a Millenárison és környékén, nyugodtan tekinthető „all-stars" válogatásnak. A műfaji paletta semmit nem fakult a korábbiakhoz képest, Frindzs kisasszony ezúttal sem kér pénzt a szolgáltatásaiért, s idén is szúrós szemű zsűri - no meg a közönség - fogja értékelni a fellépőket, hogy ne csak egy jó hangulatú fesztivál emlékével távozhassanak a legjobbak, hanem újabb fellépési lehetőségekkel is (a Pécs2010 programsorozat keretében például). Érdemes tehát követni a forgatagot, figyelni az elmúlt évek legjobb frindzselőit, amint ismét akcióba lendülnek, s ha valaki elfáradna netán, nyugodtan leülhet tópartra, élvezheti a tavaszi napsütést, elmerenghet a művészet mibenlétén, s szóba elegyedhet a halakkal, akik tudvalevőleg közvetlen kapcsolatban állnak a 21. század fáradhatatlan múzsáival.

Részletes információ: www.budapestfringe.com

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.