Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt sürget az MTVSZ

2009.04.29. 09:32 Módosítva: 2009.04.29. 15:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Hatékony és radikális klímatörvény megalkotását sürgeti 2010-ig a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). Egy, a gazdaságot élénkítő, ugyanakkor a klímaváltozás ellen is küzdő, szociálisan igazságos magyar éghajlatvédelmi törvényre van szükség - mondta Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke a civil szervezet klímavédelmi kampányának elindításakor. A szabályozás fő elemeinek a fosszilisenergia-felhasználás csökkentésének, valamint az energiahatékonyság, ill. a megújuló energiaforrások növelésének kell lennie. Az új klímatörvénynek ezért egyebek mellett 2012-től évente átlagosan 1 %-kal kell csökkentenie a kőolaj- és földgázfelhasználást - fűzte hozzá Farkas István.

A szervezet arra kéri a környezettudatos lakosokat, hogy elektronikus levélben, vagy más módon keressék meg országgyűlési képviselőiket és kérjék őket a klímatörvény létrehozásának támogatására - fejtette ki a szervezet vezetője.
Eddig 23 parlamenti képviselő írta alá az MTVSZ kezdeményezését és reményeik szerint az év végéig a honatyák többsége támogatja a klímatörvény gondolatát.

A zöldszervezet elképzeléseit a támogatásáról biztosította Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Nagy Andor (KDNP), a környezetvédelmi bizottság társelnöke, valamint Greg Dorey magyarországi brit nagykövet.

A zöldtárca vezetője szerint az MTVSZ törekvését többpárti konszenzusnak kell öveznie, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kialakításához, valamint a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács létrehozásához hasonlóan.

Nagy Andor hangsúlyozta: az éghajlatváltozás körülményeihez való alkalmazkodás "nemzeti érdek", ezért mindent megtesz a Fidesz és a KDNP frakció támogatásának elnyeréséért.

Az Egyesült Királyságot képviselő Greg Dorey a szervezet kampányindító rendezvényén hangsúlyozta: a következő 45 évet meghatározó - első nemzeti klímatörvénynek számító - brit szabályozás egyik motivációja az üzleti szférából érkezett, ahol leginkább a hosszú távú befektetésekhez szükséges biztonságot hiányolták a környezetvédelmi szakpolitikából. A nagykövet felhívta a figyelmet arra is, hogy a klímaváltozás káros hatásai elleni "nem cselekvés költségei" a világ GDP-jének 5-20 %-át teszik ki évente, míg a közös intézkedések várható költsége a globális gazdasági termelés 1 %-a lenne.

Kapcsolodó link:
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.