Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Bt-től a BÉT-ig

2009.10.30. 10:28 Módosítva: 2009.11.02. 15:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. alapító tulajdonosa, Kulcsár Tibor már 1989-ben eldöntötte, hogy 20 év múlva tőzsdei cég tulajdonosa lesz. Bár akkor senki sem hitt benne, mégis sikerült! A Társaság 20 éves története során folyamatosan fejlődött, és egy 1 fős Bt-ből 2009. október 30-án a Kulcs-Soft. a Bét-en jegyzett céggé vált. Ezzel egy nagy álom teljesült! A vállalat részvényei megvásárlásával ma már mindenki tulajdonosává válhat egy jól prosperáló szoftverfejlesztő cégnek, mely befektetéssel talán a saját álmaihoz is bárki közelebb kerülhet.

A Kulcs-Soft története 1988 decemberében kezdődött, amikor az alapító tulajdonos, Kulcsár Tibor az egyik ismerősének a megrendelésére elkészítette az első készletnyilvántartás programot. A program annyira sikeres lett, hogy a megrendelő mindenkinek dicsekedett, hogy milyen pontosan és naprakészen tudja nyilvántartani ruhaüzlete készleteit.

Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft Számítástechnikai Zrt.elnök-vezérigazgatója
Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft Számítástechnikai Zrt.elnök-vezérigazgatója

Kulcsár Tibor a kezdeti siker után úgy érezte egy lapra kell feltennie mindent. Kilépett a munkahelyéről és elment munkanélkülinek, ebben az időben ugyanis a munkanélküliek felvehették az újrakezdési hitelt. A 300.000 forint hitelből vásárolt egy számítógépet és 1989. december 22.-én megalapította a Kulcs-Soft Számítástechnikai Bt-t, 50.000 forint alaptőkével. Kulcsár Tibor már ekkor megígérte magának, hogy 20 év múlva tőzsdei cége lesz.

A szoftverek jól működtek és egyre gyűltek az új ügyfelek. Az ügyfélszám emelkedésével jött az ötlet, egységesíteni kell a termékeket, kész megoldásokat kell adni az ügyfeleknek. Megszületett a dobozos szoftver ötlete. Ez lehetővé tette az árak drasztikus csökkenését és a példányszám korlátlan bővítését. Megindult a növekedés. 1991-ben a cég felvette az első alkalmazottat, és közben a termékpaletta is bővült. Megjelentek a könyvelő, az útnyilvántartó és a bérszámfejtő programok. Az új termékötletek könnyen jöttek. Az ügyfelek elmondták, mire van szükségük a cég pedig mindent kifejlesztett, amire igény volt.

1995-ben megjelent a Windows 95, mely óriási kihívást jelentett minden szoftverfejlesztő cég számára. Igaz lesz-e, hogy megszűnik a jól és könnyen használható DOS operációs rendszer és jön helyette a nehézkes és bizonytalan Windows? Kulcsár Tibor merte vállalni a kockázatot és az utóbbira szavazott. Ez a döntés újabb lökést adott a cégnek, mivel a Kulcs-Soft rendelkezett először Windows operációs rendszerre kifejlesztett termékkel, és ezzel tovább tudta növelni ügyfélszámát.

2005-ben az internet elterjedése és sebessége olyan mértékű lett, hogy újabb lehetőséget adott a növekedésre. Megjelentek az online szoftverek. A Kulcs-Soft online szoftvereinek népszerűségét jelzi, hogy a megjelenéstől számított két év alatt, 28.000 cég 38.000 terméket töltött le. Ez azt jelenti, hogy a cég 2 év alatt szerzett annyi ügyfelet, mint az előtte lévő 17 évben. Az online szoftver megszüntette a fizikai távolságokat. A Kulcs-Soft ma már a nemzetközi piacokon is árulja a szoftvereit, és évről évre növeli alkalmazottai és vevői számát, és ezzel együtt a bevételét.

A Kulcs-Soft nagyon büszke a partneri kapcsolataira. 2008-ban a legnagyobb német CRM szoftverfejlesztő cég, a CAS Software AG kereste meg a vállalatot együttműködési ajánlatával. 2009-ben már a legmagasabb Prémium Partneri szintet érték el, ami különösen nagy érdem, mert 22 ország partnercégei közül mindössze ketten rendelkeznek ezzel az elismeréssel. Szintén 2008-ban a Kulcs-Soft elnyerte a Business Superbrand díjat, mellyel egy olyan elit klubba léphetett be, ahol csak a legjobbak lehetnek. Ezt követően 2009-ben ismételten megkapta az üzleti szakma eme kitüntetését. A Microsofttal ápolt jó viszonynak és évek óta tartó fejlődésének köszönhetően 2009-ben Gold Partner státuszt kapott, ezzel egy körülbelül 50 tagú magyarországi elit tagja lett. Közben a világ másik meghatározó informatikai cége, a Google is partnerévé fogadta a Kulcs-Soft-ot, Magyarországon az elsők között.

A Kulcs-Soft Nyrt. 2009-re biztos piacvezető pozíciót ért el a magyar ügyviteli szoftver piacon. A kis és középvállalatok 15 %-a használ Kulcs-Soft programot, éves forgalmuk minden évben 20 %-kal növekszik. A több mint 25.000 ügyfél biztos üzleti alapot jelent számukra. Új technológiáik másolandó példát jelentenek konkurenseiknek. A Kulcs-Soft Nyrt. egy innovatív vállalkozás. Elsőnek vezették be a magyar piacon az online tudásbázist, a bankkártyás fizetést, az online szoftvereket. iPhone-ra is ők fejlesztették az első magyar ügyviteli programot .

A korábbi tendenciákat követve 2010-re a társaság elérheti az évi 1 milliárd forint nettó forgalmat, ami a leendő befektetők számára is vonzó lehet.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.