Ön lecserélte már svájci frank hitelét?

2011.01.18. 13:23 Módosítva: 2011.01.18. 14:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A hazai háztartások számottevő részét közvetlenül vagy közvetve érinti a devizaalapú hitelek törlesztésének drasztikus emelkedése. Megoszlik a közvélemény abban a kérdésben, hogy a havi törlesztések hogyan változnak a jövőben. Van, aki azt gondolja, hogy emelkedni fog, és sokan reménykednek abban, hogy ennél már nem nőhetnek magasabbra a terhek, amit megkérdőjelez az elmúlt hetek árfolyam alakulása. Biztosabb megoldást hozhat a hitelkiváltás!

Ugye emlékszik még arra, hogy a válságot megelőzően hogyan dübörgött a devizahitelezés!? Hát persze, hogy emlékszik, ha Ön is éppen akkor vette fel hitelét – mert ez érte meg, mert ezt kínálták. A legtöbb érintett adósságát svájci frank alapon vette fel, ma már azonban az árfolyamok alakulását figyelembe véve (míg az euro 10 Ft-tal, addig a svájci frank 44 Ft-tal drágult 2010-ben) nem lehetnek biztosak abban, hogy jól jártak.

Svájci frankkal senki sem jár jól! Akkor mi a megoldás?

A PSZÁF szakemberei szerint az elmúlt időszakban tapasztalt forint/svájci frank árfolyam ingadozás jelentősen meghaladta a forint/euro-ét, ezáltal a frank euróra való átváltásával a havi törlesztő részlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.

Korábban is keresték már a hitelkiváltási lehetőségeket, aminek kapcsán megoldásként a forint hitelre való váltása merült fel, azonban a forint annyira gyengévé vált a svájci frankkal szemben, hogy ezt sem akkor, sem pedig most nem érdemes meglépni. Még a körültekintő lakossági hitelezésről szóló rendelet (361/2009) is az euro alapú hitelezést részesíti előnyben a svájci frankkal szemben.

A PSZÁF a svájci frankban lévő hitelek euróra való váltását közleményben javasolta, melyet a Bankszövetség egyes képviselői is támogatnak.

Jelenleg a svájci frank hitelek forintra történő átváltása továbbra sem javasolt, egyrészt a kedvezőtlen árfolyamból adódó veszteség, másrészt a forint hitelek árazása miatt. Ezt elkerülendő érdemes az euróban történő kiváltást választani. A tapasztalatok szerint a hitelkiváltásban az új kondíciók még így is kedvezőbbé tehetik a törlesztést. A megfelelő kiváltási lehetőséggel akár díjmentesen cserélhető a régi kölcsön egy új, kedvezőbb havi törlesztésű hitelre.

Alacsony törlesztés, de hogyan?

Van olyan kiemelt partnerünk, aki anyavállalatának jóvoltából kedvező feltételekkel jut devizához, ennek köszönhetően az alacsony kamat mellett a korábbinál kedvezőbb törlesztő részleteket tud biztosítani az Ön számára. Euró és svájci frank alapú hitelkiváltáshoz jelenleg is 5,30 %-os kamattól induló konstrukciók érhetők el ügyfeleink számára. További törlesztési könnyítésként választható, hogy a havi törlesztő részleteket akár 3,5 évre fixen lehet rögzíteni, ezzel hosszabb távon kiszámíthatóvá teszi a havi törlesztést. Bizony ez már önmagában könnyebbséget hozhat a háztartási kiadások tervezésekor.

Fontos információ, hogy a kockázat csökkentésével elérhető legjobb árazás érdekében szükséges megvizsgálni az ügyfelek törlesztési múltját és fedezetének megterheltségét minden esetben.

Még egy kényes kérdés: Valóban ki tudja-e váltani eredeti hitelét?

Olyan hitelfelvevőnek kell ezen elgondolkodnia, aki a fedezetül szolgáló ingatlanját már túl nagy arányban terhelte meg. A tavalyi évben meghozott állami rendelkezés miatt ugyanis törvény által korlátozott a teher mértéke, különösen a deviza hiteleknél.

Mikor érdemes hitelt kiváltani?

Még MOST is érdemes megvizsgálniuk a devizahiteleseknek a hitelkiváltással elérhető alternatívát! A jelenlegi árfolyam- és kamatszintek, továbbá a kiváltásra igénybe vehető hitelek további kedvező díjai és kondíciói ugyanis sokak számára jelenthetnek megfontolandó ajánlatot. Számukra a tőkeelszámolás mellett a váltás eredményeként nem csak a realizált veszteség csökkenthető, hanem a havi törlesztő részlet is.

További információ >>

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.