Ultravékony csúcsragadozó

2011.12.12. 12:39 Módosítva: 2011.12.12. 14:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Lenovo magnéziumot és speciális technológiákat is használva homok-, rázkódás-, és extrém hőmérsékletpróbán is helyt álló új üzleti notebookot alkotott.

A notebookok túlnyomó része ma a Távol-Keleten, Tajvanon, Tájföldön, Japánban, Dél-Koreában és Kínában készül.  Amikor 2005-ben az akkor már százmillió számítógépnél is többet legyártó Lenovoé lett az IBM pc üzletága, voltak, akik leginkább abban kételkedtek, hogy a felsorolásban a kínaiakra egyhamar egyenrangú tagként lehetne tekinteni. Azóta elmúlt pár év, és az igen erős alapokra építkező fejlesztői munkának, valamint a termékeny innovációs tevékenységnek is köszönhetően a Lenovo bizonyított. A ThinkPad modellek ma úgy készülnek, hogy leendő végfelhasználók a céggel együtt vallhatják, hogy a hagyományok és a múlt eredményeinek felhasználása épül az ultramodern jövő. De hát ki tudná ezt jobban a kínaiaknál?

Mint minden flottánál, a Lenovóénál is szükség van egy viszonyítási pontra. Egy olyan „világítótoronyra”, amihez a gyártó egy-egy korszakban mérheti magát. A ThinkPad esetében a legutóbbi időkig az X300 modell volt ez a pont. A helyébe lépő X1 egy kellemesen vékony, könnyű, de erős készülékházba zsúfoltan debütált néhány hónapja, és most megérkezett a hazai piacra is.

Az alapvetően az ultrabook kategóriába sorolható készülékcsaládban a 13,3 hüvelykes képernyőmérethez, a 16-21,5 milliméteres géptest vastagsághoz és az 1,69 kilogrammos súlyparaméterekhez hardver fronton a konstruktőrök az üzleti szektor felső régióját jelentő hardcore igényeket tartották szem előtt.

Ezért lehet, hogy a Thinkpad X1 kapcsán hosszasan értekezni lehet a cseppálló, minden eddiginél kényelmesebb és pontosabb, háttérvilágítást (és még vízelvezetést is) kapott billentyűzetről, a karcmentes "Gorilla Glass" ellenére is ultra világos (350 NITS) kijelzőről, a rendszerhez igazítottan magas teljesítményről és a Dolby Laboratóriumnak köszönhetően maximalista (Home Theater v4) hangzásról. Éppúgy, mint arról, hogy az modellcsalád strapabíró házába a második generációs Intel Core processzorok közül az erősebbeket kapta, hogy a kategóriaátlagnál a PCMark Vantage és 3DMark06 teszteken is lényegesen jobban teljesít, hogy a RapidCharge technológiának köszönhetően a 38,4 Wh-s, beépített akkumulátorát 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre lehet hozni, hogy kiállja a homok próbát, bírja a rázkódást, a mechanikai ütődést és az extrém hőmérsékletet is.

Mi azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy – ahogyan az a ThinkPad szériák csúcsaira korábban is jellemző volt – az X1-et is elnyűhetetlenre tervezték; legyen szó kemény munkavégzésről vagy könnyed szórakozásról, a Thinkpad X1 a maximalisták megoldása.

Ez a kecses, ultravékony ragadozó mindent tud a jelenkori (és kicsit a jövőbeni) mobil pc technológiáról, a dizájnról, a felhasználói maximalizmusról és az időtállóságról. És ez az, amit a Lenovo a világgal közölni akar. Minden más már voltaképpen olyan részletkérdés, ami a kínai gyártó zászlóshajójáról kialakítható összképet árnyalhatja ugyan, de érdemben nem befolyásolja. És hogy az X1 konfigurációk ára is meglehetősen magas szintről indul? Miért kellene egy full extrás, Maybach szintű luxus limuzinnak még olcsónak is lennie!

www.notebookspecialista.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.