Újra Magyarországon a világhírű francia kortárs tánc társulat, a Ballet Preljocaj!

2013.01.23. 10:15 Módosítva: 2013.01.23. 15:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
200% tánc sorozat

BALLET PRELJOCAJ (F):

Angyali üdvözlet / Annonciation

Helikopter

2013. február 22-23. 20:00 Trafó

A világhírű Ballet Preljocaj ritka, de visszatérő vendég Budapesten (legutóbb 2007-ben N című darabjával jártak a Trafóban, 2010-ben pedig Pécsett, Európa akkori kulturális fővárosában). 1985-ben alakult a társulat, azóta 45 koreográfiájuk járta be a világot, évenként nagyjából 100-szor lépnek fel, ezek közül idén két produkciójukat is láthatja a Trafó közönsége.

Az 1957-ben született Angelin Preljocaj előbb klasszikus balett tanulmányokat folytatott, majd kortárs táncot tanult Karin Waehnernél és Merce Cunninghamnél.. 1985-ben alakította meg saját társulatát, azóta is vezeti azt –1993 óta Ballet Preljocaj néven. Jellemző az ezredvégi francia táncélet progresszivitására, hogy balett-társulatok kortárs alkotóktól is rendelnek műveket: így készíthette el Preljocaj saját Sztravinszkij-koreográfiáját (Menyegző) a párizsi Operában 1989-ben, Prokofjev Rómeó és Júliáját pedig a Lyoni Operaházban 1990-ben. E társulatoknál, azóta is visszajáró vendégalkotó, miközben saját, Aix-en-Provence-ban működő együttesének repertoárját építi tovább. Koreográfiai munkáját átitatja a klasszikus balett hagyománya, az eredmény mégis kortárs alkotás és precíz, pontos, tiszta táncok.

Az Angyali üdvözlet (Annonciation) két női táncosa azt az estét meséli el, amikor az angyal meglátogatja Máriát, és elmondja neki, hogy szűzen fogja megszülni Isten fiát. Nos, ezt a történetet már sokan megfestették – a reneszánsz olasz festmények hagyománya vissza fog köszönni itt is –, de most ezt, az egyrészt komplex érzelmi helyzetet, másrészt nagyon is testi élményt a táncon keresztül élheti meg a néző. Az előadás 1995 óta járja a világot, Preljocaj pedig ezért a koreográfiájáért kapta meg a legendás Bessie-díjat.

A Helikopter (2001) előadás hat táncosra és Karlheinz Stockhausen zeneművére. Stockhausen – a klasszikus elektronikus zene posztmodern úttörője – zenéje komoly kihívás egy koreográfusnak, de Angelin Preljocaj megtalálta a megoldást, hogyan lehet négy helikopter propeller és a négy hegedű vad, techno hangjának hallgatása mellett mégis a színpadon repülő táncra és elképesztő látványra figyelni.

KÜLÖNÓRA - Február 22-én, pénteken 18:30-tól Molnár Szabolcs zenetörténész, kritikus tart "Látványzene - Stockhausen Helikopter-kvartettjéről" címmel (bevezető) előadást.

ANNONCIATION

Koreográfia és színpadkép: Angelin Preljocaj

Zene: Stéphane Roy (Crystal Music), Antonio Vivaldi (Magnificat)

Jelmez: Nathalie Sanson

Fény: Jacques Chatelet

Produkció: Ballet Preljocaj

HELIKOPTER

Koreográfia: Angelin Preljocaj

Zene: Karlheinz Stockhausen, Helikopter Quartet

Látvány: Holger Förterer

Fény: Patrick Riou

Jelmez: Sylvie Meyniel

Megrendelő: Biennale Nationale de Danse du Val-de-Marne

Koprodukció: La Criée, Centre Dramatique National de Marseille; Biennale Nationale de Danse du Val de Marne; Maison des Arts et de la Culture de Créteil et du Val de Marne; Groupe Partouche Casino Municipal Aix/Thermal; Ballet Preljocaj

Támogató: Conseil Général du Val-de-Marne

Művészeti asszisztens: Youri Van den Bosch

Próbavezető: Natalia Naidich

Mozdulatelemző: Dany Lévêque

Interjú Angelin Preljocaj-zsal

www.preljocaj.org

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.