Mire gondoljon, ha gyermeket vállal?

2013.07.09. 17:02 Módosítva: 2013.07.10. 09:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A gyermekvállalás az egyik legnehezebb anyagi duplacsavar életünk során: a családi kassza bevételei megcsappannak, miközben az eltartottak száma nő. Hiába járul hozzá az állam a gyermekvállalás anyagi hátteréhez, ezek az összegek messze nem elegendőek a jelentkező terhek mérséklésére. Ráadásul limitáltak, nagyságuk attól függ, volt-e a szülést megelőzően munkaviszonya a szülőnek.

A kiadások pedig éppen a gyermekvállalás időszakában emelkednek a korábbiaknál jelentősen magasabbra. Babaszoba, kisruhák, játékok, pelenka és sorolhatnánk, mennyi rendkívüli költség toppan majd életünkbe születendő gyerekünkkel együtt. Legyen szó akár Daniról, Matyiról vagy Sáráról, a gyermeknevelés költségei akár 30 millióra is rúghatnak – és még nem is kell túlzottan igényesnek lennünk, hogy elérjük ezt az álomösszeget.

Ha szeretné végiggondolni, hogy mekkora kiadásokkal tervezhet, a kezdetektől mindaddig, amíg a gyermek kiröppen a családi fészekből, az ING Biztosító játékos kalkulátorának segítségével ezt megteheti.

Hogyan indítsuk útra, ha felnő?

Továbbtanulás? Lakáshoz jutás? A gyerek születésekor, vagy – amikor a családi kasszának már kevésbé megterhelő – az ismételt munkába állástól indított rendszeres megtakarítással az indulótőkét sem lehetetlen ehhez előteremteni. A rendszeres megtakarítási formák között pedig léteznek már olyan megoldások is, amelyek akkor is segítenek megadni gyermekünknek a jövőjéhez szükséges anyagi lehetőséget, ha mindeközben velünk történne valami baj.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.