Szabadulhatnánk a földgázfüggőségből

2013.09.24. 11:12 Módosítva: 2013.09.24. 11:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Jó lehetőséget jelenthetne a hazai mezőgazdasági hulladékból gyártott tüzelőanyag.

Noha a rezsicsökkentés miatt a háztartásoknak jelenleg nem éri meg pelletfűtésre átállniuk, a földgáz versenypiacról vételező társaságok számára jó lehetőséget jelenthetne a hazai mezőgazdasági hulladékból gyártott tüzelőanyag.

A pellettüzelés jelenleg nem versenyképes fűtési mód a lakossági szegmensben Magyarországon (részben a hatósági árszabályozás, konkrétan a rezsicsökkentések miatt), azonban a kkv-k, közületek a földgázhoz képest 35-40 százalékos árelőnyt tudnának elérni - fogalmaz Jancsó Illés, a Magyar Pellet Egyesület Pellet Gyártók és Forgalmazók Munkacsoportjának vezetője.

A lakossági helyett sokkal inkább az intézményi, vállalati pelletfelhasználásban van perspektíva az egyesület szerint, így például önkormányzati üzemeltetésű ingatlanok, iskolák, kórházak, illetve kkv-k hőigényét lehetne ilyen módon gazdaságosan kielégíteni. Az ország adottságaihoz igazodva elsősorban a mezőgazdasági melléktermékek lehetséges hasznosításán alapul az egyesület által megalkotott szakmai koncepció - mondta el Jancsó.

A stratégia célja, hogy hulladékból magas komfortfokozatú, automatikus adagolású kazánokban eltüzelhető megújuló energiahordozót állítsanak elő - hangsúlyozottan helyi feldolgozással és felhasználásra. A szervezet álláspontja szerint a koncepciót követve hazai nyersanyagbázison alapuló, fenntartható és önellátó kistérségi, decentralizált hőtermelési rendszerek hozhatók létre, a szükséges speciális kazánokat pedig akár magyar gyártók is szállíthatnák. (A jelenleg elterjedt berendezések elsősorban a jobb minőségű, fenyőből készült pellet eltüzelésére alkalmasak.) A szakmai koncepció azzal számol, hogy az ágazat felfuttatásába be lehetne csatornázni például a közfoglalkoztatási, vagy éppen k+f programokat is. Mindez járulékos nemzetgazdasági haszonnal is járna, az energiaimport-függőség csökkenésétől a munkahelyteremtésen keresztül a többlet adóbevétel jelentkezéséig.

Magyarországon becslések szerint 30 ezer tonna pellet készült 2012-ben, az ország teljes kapacitása azonban valamivel 100 ezer tonna fölött alakul, míg a belső fogyasztás évente mindössze 10 ezer tonnára rúg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.