Orsolya
7 °C
19 °C

Mi okozhat hízást, hajhullást?

2015.07.06. 17:38 Módosítva: 2015-07-07 09:04:27
Az Oxygen Medical fájdalmatlan pajzsmirigy ultrahang-vizsgálatával kiderítheti zavaró tüneteinek okát és az eredményekre alapozva elkezdheti a kezelést. Most TSH-laborvizsgálatot is kap ajándékba!

Hízás? Hajhullás? Fáradtság? Vizsgáltassa meg a pajzsmirigyét!

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű. Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy a fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, hangulatát.

Számos népbetegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Akár szívritmuszavarok, magas koleszterinszint, pánik tünetek, depresszió, és elhízás is kialakulhat a mirigy megzavart működése miatt. A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás fejlődhet ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tüneteit ritkán észlelik: erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak.

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal

A vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, és a vér elemzése. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintekmeghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben szakorvos (endokrinológus) feladata.

A pontos diagnózist segíti a fájdalommentes ultrahang-vizsgálat, melynek kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy esetleges göbös elváltozásait, cisztákat, gyulladásos folyamatokat keressen vele a szakember.

A vizsgálathoz nem szükséges előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be, az orvos pedig ráhelyezi a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófejet mozgatva a szakember képet alkot a pajzsmirigy két lebenyéről, ezt a képernyőn kimerevítheti, nagyíthatja és lemérheti az ott látott képletek méreteit, ill. a képet ki is nyomtathatja.

Előfordulhat, hogy az ultrahanggal felfedezett eltérések miatt szövettani mintavételt, vagyis biopszia javasolt.

Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy-betegségek idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.

Az Oxygen Medicalban a pajzsmirigy ultrahang-vizsgálata mellé most ingyenes TSH laborvizsgálatot kap!

További információk:

www.oxygenmedical.hu

Bejelentkezés:

Oxygen Medical Naphegy

1016 Bp., Naphegy u. 67.

Telefon: 06 (1) 780 0459

Mobil: 06 (20) 359 4216

email:

info.naphegy@oxygenmedical.hu

Oxygen Medical Újpest

1041 Bp., Árpád út 47-49.

Telefon: 06 (1) 799 7986,

Mobil: 06 (20) 554 1498

email:

info.ujpest@oxygenmedical.hu