Felejtsük-e el a hagyományos fényképezőgépet?

2016.10.10. 16:26 Módosítva: 2016.10.12. 18:26
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Nem kell, de ha nincs kedved cipelni a nagy fotós táskát, van jobb ötletünk! Íme, a fotográfus tippjei, hogyan készítsünk profi fotókat az okostelefonunkkal.

Ha minőségi fotókat szerettünk volna lőni egy-egy utazás, nyaralás vagy családi esemény alkalmából, néhány éve még fel sem merült bennünk, hogy ne vigyünk magunkkal egy szép nagy fényképezőgépet. A jó fotónak persze ára is volt, hiszen az utazás egyik felét azzal töltöttük, hogy az objektívekkel agyonpakolt fotós táskát raktuk az egyik vállunkról a másikra, a másik felét pedig azzal, hogy cserélgettük az objektíveket. Eközben folyamatosan azt lestük, nehogy a kamerának valami baja essen.

RT

Az elmúlt egy-két évben azonban olyan újítások jelentek meg az okostelefonos kamerák piacán, amelyek ha egyelőre még nem is válthatják ki teljesen a hagyományos DSLR kamerákat, de számos helyzetben reális alternatívát jelentenek a hagyományos fényképezőgépekkel szemben. A telefonunkat ma már messze nem csak selfie-k, vagy olyan fotók készítésére használhatjuk, amelyen egyesével megszámolhatjuk a pixelpontokat, hanem akár művészi minőségű fotók készítésére is.

Sőt, vannak olyan készülékek, amelyekkel akár rossz fényviszonyok között is kiváló fényképeket lőhetünk. Jó példa erre a Huawei P9-es telefonja – amelyet nem mellesleg egy hagyományos kameragyártóval, a Leicával közösen terveztek. A készüléken két kameralencse figyel, az egyik egy RGB, a másik pedig monokróm lencse, mindkettő 12 megapixeles. Az előbbi a színinformációkat rögzíti, utóbbi pedig a formák és körvonalak részleteit. A két lencse fotózáskor egyszerre működik, így a dual kamera az egyszenzoros kiépítéshez képest 50 százalékkal nagyobb részletgazdagságot biztosít és 200 százalékkal több fényt rögzít.

rizsavi03.png

Hogy még jobb fotókat készíthessünk okostelefonunkkal, Rizsavi Tamás fotós a következőket ajánlja:

  1. Jó, ha olyan készülékünk van, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor, mint például a Huawei P9. Ha nincs ilyen telefonunk, külön fotós alkalmazások letöltésével pótolhatjuk ezeket.
  2. A rekeszérték és a makrofunkciók állításával érdemes kísérletezni, mert gyönyörű művészi hatásokat lehet vele elérni.
  3. A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor fotós alkalmazásokkal a telefonon is egyszerűen végezhető utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek.
  4. A hosszú záridővel való fotózással is látványos képeket lehet készíteni, de ehhez ajánlott állványt is használni. A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Ezzel a módszerrel és a P9 fényfestés módját beállítva készíthetünk fényfestéses képeket is, ha zseblámpával a levegőbe rajzolunk a lassan exponáló kamera előtt.
rizsavi.png
Fotó: Rizsavi Tamás

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy el kell dobnunk DSLR kameránkat, hiszen az számos olyan opciót kínál nekünk, amit egy telefonnal méretéből adódóan nem lehet megoldani. Mindkettőnek megvan a maga előnye, de érdemes végiggondolni, mikor, melyiket használjuk.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.