Milyen az ideális életút a magyarok szerint?

2016.10.14. 10:50
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A mai fiatalok szüleiknél 10 évvel korábban kezdenek el öngondoskodni, később alapítanak családot, és már 58 évesen szeretnének nyugdíjba menni. A többség csak álmodozik az ideális életről.

Hiánypotló kutatás eredményeiről számolt be a Groupama Biztosító, amely arra világít rá, hogy a fiatalok nagy része másképp tervezi, vagy már éli az életét, mint az előző generációk. A 18-59 éves lakosság körében készült országos felmérés szerint hat típusú életpálya jellemző a magyar lakosságra, amelyek abban különböznek, hogy a fontosabb életesemények – mint munkába állás, önálló életmód, házasságkötés, gyermekvállalás, pénzügyi és nyugdíjcélú megtakarítás - milyen sorrendben követik egymást.

088  DS70781

A legfiatalabb felnőttek csak a 30. életévük körül tervezik a házasságkötést és első gyermekük megszületését, míg az előző generációnál ez jóval korábban, 20-as éveik elején történt. Fordított a helyzet a pénzügyi takarékoskodással: a 18-29 évesek 8-10 évvel korábban kezdenek el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint azt szüleik tették. Mára minden megváltozott, és ezt sokan fel is ismerik, hiszen minden 8. ember már relatíve fiatalon, tudatosan készül az időskorra. Kényszerben van: különben nem lesz nyugdíja. Az, hogy a fiatalabbaknak jóval nagyobb a választási szabadsága új társadalmi jelenség: tágabb tere van az önmegvalósításnak és saját elképzelés szerint élni az életüket, , mint szüleik generációja esetében.” – hívta fel a figyelmet Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a fiataloknak jóllehet határozott véleménye van arról, hogyan szeretnék életüket alakítani, a szándékot egyenlőre ritkán követik konkrét lépések. A munkába állást, az önállósodást, a tanulmányok befejezését és a tartós párkapcsolatot 21 és 24 éves kor között, a házasságkötést, majd gyermekvállalást nagyjából 27 évesen, a karriercsúcsot 35 éves kor körül, a nyugdíjba vonulást 58 évesen tartják ideálisnak, mégis keveseknél alakul így a valóságban. Bár valamilyen céllal a lakosság háromnegyede takarékoskodik, a nyugdíjas évekre csupán negyede tesz félre.

Halasi Melinda szerint érdemes a munkába állást követően minél hamarabb elkezdeni rendszeresen félretenni már időskorra is. Ezzel elérhető, hogy ne a kényszer szülje a megtakarítást, hanem saját magunk irányítsuk tudatos tervezéssel a jövőnket.

Az időskorra való felkészülésről beszélt Hosszú Katinka is a társaság által tartott rendezvényen. A háromszoros olimpiai bajnok úszófenomén már készül az úszás utáni évekre, jóllehet sportolói karrierje merőben más életutat jelent az átlagoshoz képest. Katinka 31-32 éves korára tervezi a visszavonulást, amelyre már most tudatosan készül. Az úszónő 19 éves kora óta anyagilag is önálló és azóta tudatosan építi fel nyugdíjcélú megtakarításait is. A világklasszis sportolónő már készül a jövőbeli gyermekeinek egyetemi éveire is. Bevallása szerint a nyugodt időskor megteremtése azon múlik, mennyire vagyunk tudatosak pénzügyeink terén, hogy amit elhatároztunk azt végig is vigyük. Ehhez nem kell élsportolónak lenni, csak előre kell megtervezni az életünk legfontosabb lépésit.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.