Beck Zoltán és Petruska az A38 Hajón. Ingyenes ötvenhatos emlékest kurrens dalszerzőkkel és a Kiégő Izzók vetítésével

2016.10.18. 13:58 Módosítva: 2016.10.18. 15:33
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az A38 Hajó különleges koncerttel emlékezik az 56-os forradalomra és tiszteleg annak hatvanadik évfordulóján: hat dalszerző-előadó több mint háromórás koncertjével, a Kiégő Izzók erre az alkalomra létrehozott látványvilágával. Az emlékestre a belépés díjtalan!

Október 23-án, vasárnap a 30Y-os Beck Zoli és a mai magyar egyszálgitáros dalszerző-előadók krémje ad koncertet az A38 Hajón. A többségükben az aránylag frissen indult kiadóhoz, a Lone Waltz Recordshoz tartozó zenészek, Petruska, Zanzinger, Upor András, Duke Bluebeard és a Papaver Cousins duója így együtt még sosem léptek fel. A koncert visszafogott tisztelgés az 1956-os forradalom előtt, messzire elkerülve az ünnepi tisztelgések sablonjait és kliséit. Háromórás csendes és meghitt együttlét, amelynek a Kiégő Izzók vetítése és díszlete ad keretet.

Beck Zoltán a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki frontemberként, dalszerzőként, előadóként is komoly életművet épített. A szombathelyi 30Y zenekar vezéregyénisége, az öccsével alapított duó kulcsembere, a kortárs irodalmat a könnyűzenével ötvöző - és páratlanul népszerűvé tevő - Rájátszás fontos alakja. Különösen személyes dalai közül jó pár már-már nemzedéki himnusz lett. Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték. 2014-ben jelent meg első, Metropolita című nagylemeze. A konceptalbum a 4-es metró megállói mentén haladva sajátos képet fest a XXI. századi Budapestről, és a benne élő húszas-harmincas éveiben járó generációról.

Zanzinger
Zanzinger

Zanzinger az egyik legérdekesebb hangú előadó ma Magyarországon, intim, mégis energikus folkdalokkal és a kiváló budapesti kísérletijazz-szcénából érkező ritmusszekcióval. András Upor jellegzetes gitárjátéka, energikus előadásmódja és sokszínű énekhangja ragadta meg közönsége figyelmét és ez teszi összetéveszthetetlenül egyedivé tavaly megjelent első nagylemezét is. Upor amerikai folkból, delta bluesból, polbeatből, a nyolcvanas évek punkjából építkező dalai bebizonyítják, hogy ezek a műfajok ma is lehetnek aktuálisak, személyhez szólóak, és egy szál gitárral is erőteljesek. Duke Bluebeard budapesti énekes-dalszerző, aki saját meghatározása szerint a folk-popot játszik és főleg a hazai underground színtér különböző szegleteiben foglalatoskodik. A Papaver Cousins pedig modern folk-blues duó, amely az Index.hu-s Stenk-dalversenyében kiválóan szerepelve a döntőbe jutott, és első nagylemeze 2016-ra várható.

Duke Bluebeard
Duke Bluebeard

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

üres
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.