Vendel
6 °C
21 °C

Újdonságok az Adobe Creative Suite 3-ban

2007.06.18. 14:47

Az idén 25 éves Adobe történetének legfontosabb szoftverkiadása a megújult Adobe CS 3 megjelenése, hiszen 17 szoftver új változatáról, valamint két teljesen új termékről van szó. A webes, a grafikai és a kiadványszerkesztő szoftverek már forgalomban vannak, a Creative Suite 3 videós termékek megjelenésére pedig már csak néhány hetet kell várni.

Miért nevezte az Adobe "korszakalkotónak" a Creative Suite 3-at?

Az Adobe 2005-ben egyesült a Macromediával - a Creative Suite 3 Creative Suite 3  a két egykor rivális, kreatív szoftvereket gyártó cég új, közös terméke. Jelentősek a változások az egyes szoftverekben - mondja Tóth István, az Adobe magyarországi képviseletét ellátó Trans-Europe Kft. DTP termékmenedzsere. Például az Illustratorban olyan szimbólumokat készíthetünk, amelyeket később Flashben animálhatunk. Ha pedig kiderül, hogy módosítani kell a grafikán, akkor Flashben probléma nélkül szerkeszthetjük az Illustrator görbéket. De hasonló az átjárhatóság a Photoshop-Dreamwaver, az InDesign-Dreamweaver, az Illustrator-Fireworks, a Flash-AfterEffects és a Photoshop-Flash szoftverek között is. Tulajdonképpen ez a Creative Suite 3 legnagyobb újdonsága: az egységes kezelőfelület és a programok közötti átjárhatóság.

Az Adobe és a Macromedia egyesülésnek eredményeként a Flash és a Flash technológia kiemelt szerepet kapott: az Adobe tulajdonképpen egy Flash alapon működő internetes világot épít. Jó példa erre az Acrobat Connect és a Flex, illetve a jelenleg fejlesztés alatt álló Adobe Integrated Runtime (AIR - korábban Apollo) is.


Tóth István

Milyen újdonságokat emelne még ki?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert a Creative Suite 3-al az Adobe 17 termék új változatát, valamint két teljesen új terméket jelentetett meg. Mindenekelőtt a legismertebb Adobe szoftverek praktikus új funkcióit emelném ki.

Az Adobe Photoshop képszerkesztő program intelligens szűrőinek köszönhetően, bármikor módosíthatjuk a kép bármely elemét vagy a képen végrehajtott utasításokat - nincs szükség tartalékmentésekre. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a korábbi módosításokat gond nélkül szerkeszthetjük, nem kell mindent visszavonnunk, amíg eljutunk a szóban forgó lépéshez. Ez a fajta flexibilitás egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a munkát.

Az új Adobe Photoshop Extended a Photoshop 3D-s funkciókkal és videoszerkesztési lehetőségekkel bővített változata. A textúra-készítés és az animálás nagyságrendekkel egyszerűbb a Photoshop Extendeddel, mivel mindezt egyetlen programban megoldhatjuk, nem kell váltanunk a képszerkesztő és az animáló szoftver között. A számítási eszközöknek, MatLAB és DICOM kapcsolatoknak köszönhetően pedig nemcsak grafikusok használhatják a szoftvert, hanem akár mérnökök és kutatók is.

Az Adobe Illustrator vektorgrafikus programban is több újdonság van. A színkezelés területén rengeteg hasznos segédeszközzel találkozhatunk: Adobe Kuler, Live Color, Color Guide, Recolor. De az igazán nagy segítőtárs az új radír: többé nem kell szétbontanunk az összetett görbéket és objektumokat - ugyanúgy tüntethetjük el a nemkívánatos elemeket, mint a Photoshopban a pixeleket.

Az Adobe InDesign kiadványszerkesztő szoftver új táblázatstílusainak és programozhatóságának köszönhetően egyszerűsödnek a kreatív munkafolyamatok. A kiadványszerkesztést rugalmassá tehetjük az új intelligens "Keresés/Csere" funkció és különböző változók segítségével. Az InDesign dokumentumhoz dinamikusan Word és Excel fájlokat csatolhatunk: amennyiben valamelyik munkatársunk módosít a külső fájlon, a dokumentumban lévő is azonnal követi a változásokat.

A webes szoftverek területén a Flash Action Script 3.0 a legfontosabb újdonság. Az Adobe Dreamweaver weblapkészítő alkalmazás - amely immár gond nélkül kezeli a Photoshop fájlokat - egyre inkább átveszi a GoLive helyét. Az Adobe Fireworks-ben vektorosan kezelhetjük az Illustrator rajzokat, majd a végeredményt az Adobe Contributtal publikálhatjuk az interneten.

A videós termékek megjelenése júliusra várható. Jó hír, hogy az Intel alapú processzoroknak köszönhetően a szoftverek ismét használhatók Macintosh környezetben is.

Ezek szerint a CS3 gond nélkül fut az Inteles Macintoshokon?

Természetesen. Ne feledjük, hogy a CS2 jóval az Inteles Macintoshok előtt jelent meg. Így nem is várhattuk el, hogy egy teljesen új környezetben minden gond nélkül működjön. A CS3 készítésekkor az Adobe külön figyelmet fordított az Intel alapú Macintoshokra, így az új programok gyorsan és megbízhatóan működnek ebben a környezetben. Ugyanez igaz a 32-bites Windows Vistára is.

Mi az Acrobat szerepe a Creative Suite 3-ban?

Az Adobe Acrobat egy professzionális dokumentumkezelő szoftver, elsősorban az üzleti életben használják, például űrlapok készítésére. Az Acrobat ugyanakkor a kreatív szoftvereket is kiegészíti; amíg a CS3-al elkészítjük a dizájnt, az Acrobat - immár elektronikus formában - a "papírok" menedzselésében, a megrendelőkkel és munkatársainkkal való kommunikációban, a szakmai lektorálásban és a korrektúrázásban segít. Éppen ezért az Acrobat 8 Professional több CS3 csomagban is megtalálható.

Első látásra elég nehéz eligazodni a különböző szoftvercsomagok között. Miért van szükség hat csomagra?

Az Adobe szoftverek talán a legismertebb kreatív szoftverek a világon. A kreatív szakma különböző területein alkalmazzák: kiadványszerkesztés, képszerkesztés, weblapkészítés és -fejlesztés, animáció, mobil publikáció stb. Manapság egyre nehezebb homogén területekről beszélni, hiszen a nyomtatott sajtótermékeknek általában létezik egy webes változata is, a kreatívok megjelennek nyomtatott és webes formában, esetleg mobiltartalomként is. A hat csomag ezeket a kreatív alkotófolyamatokat próbálja modellezni. Így a grafikusoknak és a kiadványszerkesztőknek a CS3 Design (korábban: Creative Suite), a webfejlesztőknek a CS3 Web (korábban: Macromedia Studio), a videózással, reklámfilmekkel foglalkozóknak pedig a CS3 Production (korábban: Production Studio) csomagot ajánlja az Adobe. A Master Collection pedig az összes CS3 szoftvert tartalmazza. Nagyon fontos tényező, hogy a csomagok olcsóbbak, mint egyenként megvásárolni az egyes termékeket.

Sokakat meglepett a CS3 szoftverek megváltozott kezelőfelülete. Mik a visszajelzések ezzel kapcsolatban?

Az új kezelőfelület az Adobe és a korábbi Macromedia szoftverek integrációjának köszönhető - most már egységes környezetben dolgozhatunk a különböző programokban. Az új felületen az eszközöket jobban el tudjuk rendezni, így a korábbihoz képest nagyobb munkaterületet kapunk, nincs szükség a rengeteg segédablakra. Természetesen ha ez zavar valakit, egyetlen kattintással visszaállíthatja a korábban megszokott környezetet.

A napokban jelenik meg a Creative Suite 3 magyar verziója. Milyen újdonságokkal szolgál a magyar CS3?

A CS2 felhasználók visszajelzései alapján nagyon sokat dolgoztunk a magyar kezelőfelület hibáinak javításán. Tavaly nyár eleje óta folyamatosan javítottuk a szótárt, és több szakembert is bevontunk az ellenőrzésbe. Odafigyeltünk, hogy ugyanaz a kifejezés ugyanazt a parancsot jelentse az Illustrator, az InDesign és a Photoshop programban. Az InDesignban megtaláljuk a Morphologic Helyes-e? elválasztó és helyesírás-ellenőrző modult.

Aki Creative Suite 2-vel vagy korábbi verzióval rendelkezik, jelentős kedvezménnyel juthat a Creative Suite 3-hoz. Szinte bármely szoftverről lehet akár a csomagra is frissíteni.

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet a hazai disztribútor, a Trans-Europe Kft. június 30-ig tartó kampányára, amelynek keretében 10%-os kedvezménnyel lehet Adobe termékeket vásárolni.