Vendel
5 °C
20 °C

Itt van az ősz itt van újra

2003.09.23. 17:09
Kapcsolódó cikkek (1)
A sárguló falevelek miatt nem kell szomorkodnunk! Újabb lehetőségek kínálkoznak arra, hogy ismét pályázhassunk! HACCP rendszert szeretne bevezetni vendéglátóhelyén? Falusi turizmus jellegű kínálatbővítést tervez? Turizmus területén dolgozó szakemberek képzését tervezi? Önnek nincs is más dolga, mint tovább olvasni és csak pályázni, pályázni, pályázni!
Az őszi pályázati kínálat egyre inkább csak nő, közeledik az évvége, és a pályázati kiírások száma folyamatosan növekszik. Elvégre jövőre már az Európai Unió tagjai leszünk, s számos fejlesztést kell még végrehajtanunk, ezért is fontos, hogy országunk egyik legnagyobb vonzereje a turisztikai ágazat is támogatásokat kapjon. A továbbiakban az újonnan megjelenő pályázati lehetőségek részleteiről olvashatnak.

Falusi turizmus kínálatának növelése

A rendelkezésre álló keretösszeg 300 millió Ft. A támogatott pályázatok várható száma: 60-70
A pályázat célja: A vidéki, falusi turizmus szolgáltatásainak és lehetőségeinek bővítése, kiemelve itt a hátrányos helyzetű kistérségek beruházásait. A pályázat céljai között kiemelve szerepel a falusi szálláshelyek komfortfokozatának emelése, szálláshelybővítés, valamint, a helyi, térségi háttérbe illeszthető tematikus turisztikai programok, hagyományőrző útvonalak kialakítása.
Akik pályázhatnak:

 • Önkormányzatok és társulásaik
 • Egyéni vállalkozók
 • Mikro és kisvállalkozások
 • Természetes személyek
 • Társadalmi szervezetek és egyesületek
 • Szakmai szövetségek
 • Hegyközségek társulásai
  A pályázat kapcsán a következő, beruházások alapján felmerülő költségeket támogatják:
 • Minőségi falusi szálláshelyek bővítése, akadálymentesítése, és komfort fokozat növelése
 • Szálláshelyekhez kapcsolódó szolgáltatásfejlesztés
 • Tematikus utak kialakítása - tájegységbe illő, pld: borút

  A projektekhez saját forrásra is szükség van, melynek mértéke a projekt teljes nettó beruházási összegének 25%-a. Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás.

  A támogatás mértéke a nettó projektérték összegének 40%-50%-a (régiónként különbözi), de maximum 5 millió Ft.

  A pályázati kiírás ezen rövid ismertető függvényében természetesen számos más, egyéb kritériumot, esetleges kizáró feltételt, speciális részletet is tartalmaz.
  Beadási határidő:
  2003. október 31.

  HACCP rendszer bevezetéséhez kapcsolódó eszközbeszerzés és vendéglátóhelyek felújításának, korszerűsítésének támogatása

  Rendelkezésre álló keretösszeg: 600 millió Ft. A támogatott pályázatok várható száma: 120-150.

  A vendéglátás az egyik legfontosabb alapeleme a turisztikai szolgáltatásoknak. Hazánk gasztronómiai értékeinek és színvonalának emelését szeretné megcélozni ez a pályázat. Az uniós csatlakozás kapcsán a vendéglátóhelyek működésére vonatkozó szabályok szigorodnak, a pályázat az ezzel kapcsolatos teendők függvényében szeretne segítséget és támogatást nyújtani.

  Akik pályázhatnak:

 • Belföldi jogi személyek
 • Belföldi székhelyű, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok
 • Egyéni vállalkozók
  A pályázat támogatást adhat:
 • HACCP rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan, az ételkészítéshez használt eszközök beszerzése kapcsán
 • Vendéglátóhelyek felújítása és korszerűsítése alapján

  Hasonlóan az előző pályázathoz, 25%-os önerővel kell rendelkezni.
  A támogatás mértéke:
  A pályázattal elnyerhető támogatás szintén vissza nem térítendő juttatás, ahol a projekt nettó összköltségének a 30%-a, maximum 5 millió Ft igényelhető. Szintén érdemes figyelembe venni a pályázati kiírás számos, egyéb más feltételre való figyelmeztetéseit, amelyek betartása nélkül a pályázat visszautasításra kerülhet.
  Beadási határidő:
  2003. október 31.

  A turizmusban, illetve a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek európai uniós felkészülését szolgáló oktatás támogatása

  Rendelkezésre álló keretösszeg: 20 millió Ft.
  A támogatás célja a turizmusban dolgozó szakemberek magas színvonalú képzése.
  Akik pályázhatnak:

 • Államilag elismert vagy akkreditált idegenforgalmi képzést szervező és folytató felső-, és közoktatási intézmények A pályázat támogatást adhat:
 • Szakképesítést nem nyújtó tanfolyami oktatásra, amelynek témája az Európai Uniós ismeretek bővítése, turisztikai pályázati rendszerek megismerése

  A pályázathoz 10%-os önerővel kell rendelkezni.
  A támogatás mértéke:

  A pályázattal elnyerhető támogatás szintén vissza nem térítendő juttatás, ahol a projekt nettó összköltségének a 90%-a, maximum 80.000 Ft/fő/tanfolyam igényelhető. Ismét érdemes figyelembe venni a pályázati kiírás számos, egyéb más feltételre való figyelmeztetéseit, amelyek betartása nélkül a pályázat visszautasításra kerülhet.
  Beadási határidő:
  2003. október 31.

  Reméljük, hogy ismét számos új lehetőségre hívtuk fel figyelmüket! Várjuk kérdéseiket, felvetéseiket is, minden szakterületre vonatkozó pályázat kapcsán.

  Kívánok Önöknek sok pozitív élményt a felhasználható források tekintetében, s amennyiben úgy érzik, segíthetünk Önöknek ebben a hihetetlen színes pályázati kavalkádban, keressenek bennünket, bizalommal:

  Jó munkát és jó egészséget kívánva Önöknek munkájukhoz:
  Semperger Kinga
  Szakmai igazgató
  www.arindex.hu
  Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.