Jenő
3 °C
8 °C

Informatika, telekommunikáció és e-gazdaság

2005.03.23. 14:41
Napjainkban egyre kevesebben tudunk elképzelni jól működő vállalati környezetet, internet, vállalatirányítási rendszer, ügyfélszolgálati kommunikációs hálózatok, és online üzleti, valamint közcélú tartalmi szolgáltatások nélkül. Az Európai Unió kiemelt témakörként kezeli ezen beruházások támogatását vissza nem térítendő forrásokból, mind társfinanszírozott, mind pedig közvetlen brüsszeli forrásokból

A Gazdasági Versenyképesség Operatív program, amely társfinanszírozott lehetőségek és keretek között teszi lehetővé a vissza nem térítendő támogatások igénylését, egy külön úgynevezett 4-es prioritással áll a pályázók rendelkezésére. A 4-es prioritás az informatikai fejlesztésekért felelős, jelenpillanat a következő pályázati célokat tartalmazza:

  • Vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek kialakításának támogatása (GVOP-2005-4.1.1.)
  • Üzleti partnerek közötti E-kapcsolat fejlesztése (GVOP-2005-4.1.2.)
  • Üzleti tartalomfejlesztés támogatása kis- és középvállalkozások számára (GVOP-2005-4.2.1.)
  • Tartalomipari és közcélú tartalomszolgáltatás fejlesztése (GVOP-2005-4.2.2.)
  • Szélessávú internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein (GVOP-2005-4.4.1.)
  • Szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein (GVOP-2005-4.4.2)

A pályázatok célja, hogy az információs és a tudásalapú gazdaság hatékonyan befolyásolja a hazai versenyképességet, amely által a technológiai fejlesztések is dinamikusan előreléphetnek. Egyre több KKV használ már internetet és egyre több településen elérhető a szélessávú kommunikációs rendszer, de az újszerű infokommunikációs eszközökön alapuló és tudásalapú felhasználás, még nem igazán gyakori. A támogatások keretei között nagyon fontos szerepet kap, a hatékony, sokoldalú és a vállalkozások üzleti adatait is kezelő kommunikációs rendszerek kialakítása.

Az e-gazdasághoz kapcsolódó programok fejlesztésének alapvető célja, hogy a vállalatok belső folyamatai sokkal ellenőrizhetőbbek legyenek, és a vállalkozások közötti kommunikációs is javuljon, gyorsabb és hatékonyabb legyen. Ennek tükrében pedig egyre inkább hangsúlyos szerepet kapnak az integrált, vállalatokat is összekapcsoló rendszerek bevezetése.

A pályázati kiírások vonatkozásában gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozások is pályázhatnak, valamint a tartalomfejlesztés kialakításának vonatkozásában a pályázati alapok nyitottak a kamarák, egyesületek, szövetségek, alapítványok, közalapítványok, közhasznú adatbázist kezelő intézmények, állami és non-profit szervezetek és közgyűjtemények, közszolgáltatók előtt is.

KKV-k esetében általában 25%-os önerőre van szükség, amelyhez egészen már 8 millió Ft-tól kezdődően lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Amennyiben tehát az Ön beruházási céljai között szerepel az, hogy vállalkozásán belül integrált üzleti rendszereket vezessen be, vagy vezetői döntéstámogató, illetve üzleti intelligencia rendszert szeretne használni - mindenképpen érdemes pályázni!

Akkor is érdemes pályázati célokat szőni, amennyiben munkafolyamat irányítási, elektronikus iratkezelési rendszert kíván vásárolni, vagy új, online tartalmakat kíván létrehozni, vagy már meglévő online tartalmat kíván bővíteni, amelyek összefogott nagyobb tudást generálnak.

Legutoljára pedig, de nem utolsósorban, minden olyan pályázati cél is üdvözölt, amely esetekben elektronikus piactér létrehozását, elektronikus értékesítési rendszer kialakítását, vállalatközi elektronikus üzletviteli rendszer bevezetését tervezi, vagy más már meglévő online piacterekhez kíván csatlakozni.

A szakmai cikk szerkesztésében közreműködött:

Semperger Kinga
Szakmai igazgató

Minősített EU tanácsadó
Az Ernst&Young Entrepreneur of the Year "Év üzletembere" nemzetközi elismerés "Jövő ígérete 2004" különdíjasa

Pályázzon sikeresen! Bízza magát minőségi szakértőkre!

Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
Pest Center Irodaház
Peterdy u. 15.
1071. Budapest
Ügyfélszolgálat:
Ilia Eszter

Tel: 06 1 413 6330
Email: iliae@arindex.hu
www.arindex.hu

Árindex