Jenő
3 °C
8 °C

MIRE PÁLYÁZHATUNK 2004-ben?

2003.12.05. 10:17
Egyre több fórumon, konferencián felmerül a kérdés, hogy miként is alakul a pályázati lehetőségek sorsa 2004-től, s közvetlenül a csatlakozás után. Az egyre inkább növekvő információs lehetőségek közepette, útmutatót szeretnénk adni az érdeklődőknek.
Jövőre is lesznek kormányzati támogatások, vagy csak az Uniótól kapunk pénzt?

Érdekes tény, hogy például a sportnak, a turisztikának nincs külön megnevezett közösségi programja. Azonban nem kell megijednünk, hogy ezek a prioritások nem részesülhetnek támogatásban! Ezen célok leginkább a hazai intézményrendszer szerinti programokban foglalnak helyet. Jövőre például a turisztikai célelőirányzat költségvetése 14,2 milliárd forint lesz, amely még 4,8 milliárdos uniós támogatással bővül, a regionális fejlesztések kapcsán, amely területnek már lesz társfinanszírozott programja. Fontos tény, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív programján belül számos turisztikai pályázati cél valósulhat meg.

Milyen nagyobb programkereteken belül íródnak ki a pályázatok jövőre?

Mint említettük megmaradnak a kormányzati, alapítványi, intézményi támogatások, ehhez csatlakoznak majd az úgynevezett társfinanszírozott programok a Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív programjain belül. Májustól pedig számos közösségi programot is kiterjesztenek hazánkra. Emellett egyre aktívabban vehetünk részt az uniós közbeszerzéseken is!

Mi történik az előcsatlakozási alapokkal?

Az előcsatlakozási alapok, - Phare, Ispa, Sapard -, természetesen a nevükből is adódóan az előcsatlakozási időszakban álltak rendelkezésünkre. 2004. májusától, helyettük már a strukturális és kohéziós alapokból meríthetjük a támogatási forrásokat, szinte ugyanazon témakörökre.

A Phare, Ispa és Sapard programok elszámolására és megvalósítására vonatkozó tevékenységek, csakúgy, mint a monitoring is, természetesen 2004. májusa utáni időszakra is eltolódhat.

Mekkora beruházási hányad valósulhat meg 2004-ben a társfinanszírozással együtt?

2004-ben az uniós támogatásokkal és a hazai társfinanszírozott programokkal együtt több, mint 280 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. Ez 61%-al nagyobb beruházási növekményt jelent, az idei eredményekhez képest.

Melyek azok a legfontosabb, s így kiemelt célok, amelyek jövőre az Eu támogatásokkal együtt valósulhatnak meg? Egészségügyi infrastruktúra fejlesztés, települések szennyvíztisztítása, csatornahálózatok kialakítása, oktatási rendszerünk infrastrukturális hátterének fejlesztés, úthálózat bővítés és fejlesztés, egyre dinamikusabban növekvő munkahelyteremtő és foglalkoztatottsági támogatások, kulturális örökségeink védelme, hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása, kis és középvállalkozások versenyképességének növelése.