Jolán
-1 °C
7 °C

Újra és újra a legbiztonságosabb

2003.07.16. 09:59
2001-ben ez volt az első személyautó, mely 5 csillagos minősítést kapott az EuroNCAP töréstesztjein. 2003-ban - 1 ponttal javítva a korábbi eredményén - újra kategóriája legbiztonságosabbja lett. A Laguna ismét vezet a felső közép kategória autói között a biztonság terén.
2001-ben elért pozíciójának megtartása - valamint a törésteszten szerzett pontszám növelése - annak az intelligens emlékeztető jelző beépítésének az eredménye, mely a biztonsági öv becsatolására figyelmezteti a vezetőt, és 2003 júniusa óta része Laguna biztonsági alapfelszereltségének.

Stabil és megbízható

A Laguna veszélyeket megelőző aktív, és a sérüléseket minimálisra csökkentő passzív biztonsági megoldásainak köszönheti, hogy ilyen jól vizsgázott a törésteszten. Az oldalütközésre maximális pontszámot kapott, frontális ütközésnél is csak egyetlen pontot veszített. Az autó váza rendkívül stabilnak bizonyult és jó védelmet nyújtott az utasok számára.

Maximális elismerés, vezetővédelem

Mi történik oldalsó ütközésnél? A mellkas védelmében működésbe lép az oldallégzsák, a fej megóvásának érdekében pedig a modern függönylégzsák, mely az elülső és hátsó utasokat is védi. A hatás látványos: az autóban ülők védelme 100%-os pontszámot eredményezett. Frontális balesetnél az elülső légzsákok két fázisban fújódnak fel, hogy súlyosabb esetben is erősebb nyomást biztosítsanak. A vezető megóvását szolgálja a stabil váz és a kormányoszlop felőli elmozdulás kiküszöbölése. Övének kettős pirotechnikai övfeszítő rendszere nem engedi, hogy térde a műszerfalnak ütközzön és combját is védi. A lábtér fala párnázott, így ellenállt az ütközésnek. A hátsó középső üléshez tartozó hárompontos öv jóval biztonságosabbnak bizonyult a kétpontosnál.

Családi csúcsmodell

Természetesen a család minden tagja egyforma védelmet élvezhet a Lagunában, ám a gyermekek, ha lehet, különösen fontosak - és nem csak szüleik számára: az őket óvó biztonsági felszereléseket a Renault folyamatosan tökéletesíti. A Kiddy Easyfix gyermekülés a felnőtt ülésekbe rögzíthető. A nagyobb gyermekek ülése előrenéz, tetejétől szíj vezet át az ülésen, mely a csomagtérben van rögzítve. A frontális ütközésnél a rögzítés jól vizsgázott.

Páratlan felszereltsége, lendületessége és a vezetési élmény mellett a biztonságérzet teszi tehát igazán "ötcsillagos családi autóvá" a Lagunát - újra és újra.

Nemzetközi kitekintés
Safety For All: közlekedésbiztonsági jótanácsok gyermekeknek, szülőknek, tanároknak a Renault-tól
Az EuroNCAP hivatalos weboldala