Jolán
-1 °C
7 °C

A szabadság és a biztonság legszebb formája

2003.07.28. 13:01
A luxusautóban az osztályon felüli kényelemhez kivételes biztonsági felszereltség párosul. A Vel Satis az EuroNCAP független szervezet tesztjén elért 5 csillagos eredményével a legbiztonságosabb limuzin a prémiumkategóriában.

A 2002 márciusában debütált modell - csúcsszínvonalához méltó módon - maximális pontszámot kapott az oldalütközés-védelemre a karosszéria stabilitását és az utasvédelmet vizsgáló törésteszten, és a frontális ütközésnél is csak 2 pontot veszített.

A maximális oldalsó védelem titka

Az oldalirányú ütközéskor az utasok és a vezető védelmét szolgáló rendszer alapját a légzsákok képezik. Az oldallégzsákokon túl az autóban a két üléssor mellett úgynevezett függönylégzsákok is találhatóak: ezek 2003-tól tartoznak a Vel Satis felszereltségéhez. Veszélyhelyzetben a két eszköz együtt lép működésbe, hatékony védelmi vonalat képezve a rendkívüli nyomástól deformálódó karosszéria és bent ülők között.

Több szempont, több megoldás

A frontális irányból bekövetkező közlekedési baleset elsősorban a vezető számára jár nagy kockázattal. Hogyan lehet minimalizálni a vezetőülésben elszenvedhető sérülések esélyét?

A Vel Satis biztonsági rendszerének ezt a részét több szempontot figyelembe véve alkották meg. Ezek, együtt a stabil karosszériával, valamint az aprónak tűnő, de lényeges részletekkel - mint a vezetőt a biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető jelzés - kitűnő védelmet alkotnak.

A tesztet végző szakemberek véleménye szerint az öveknél alkalmazott kettős előfeszítő, mely a vezető előrecsúszását korlátozza frontális ütközéskor, jelentősen csökkentette a sérülésveszélyt. A légzsákok itt is komoly szerephez jutottak. Különösen az igazán súlyos baleseteknél előtérbe kerülő kétfokozatú frontlégzsákok, melyek a vezető testalkatának figyelembevételével, épp a megfelelő méretben fújódnak fel.

Rögzítve maradt a gyermekülés

A Vel Satisban utazó gyermekek - akár csak a többi Renault modell esetében - baleset esetén is biztonságban lehetnek, feltéve, ha a szülők is partnerek a gondoskodásban. A Renault által javasolt Kiddy Easyfix a felnőtt üléshez rögzíthető. A nagyobb gyermekek ülése előre néz, felső részét az üléstámlán átvetett heveder kapcsolja a csomagtartó padlójához. A fiatalabb gyermek ülését a padlóhoz kapcsolják. A tesztelés során frontális ütközésnél a gyermekek is biztonságosan, rögzítve maradtak.

A csúcskategóriájú limuzinban egy valami biztosan nem luxus, hanem magától értetődő tény: a biztonság.

Nemzetközi kitekintés
Safety For All: közlekedésbiztonsági jótanácsok gyermekeknek, szülőknek, tanároknak a Renault-tól
Az EuroNCAP hivatalos weboldala