Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Hangemberek - és erről még papírjuk is van!

2006.05.12. 11:35
"Kimondom kereken, eddig az a capella-jazz kifejezéstől nem dobtam túl nagy hátast az aljzatbetonra, de most visszakozom: ez így, élőben - világszínvonal!"

A fenti mondat egy Bolyki Brothers koncert kritikájából való, és a tapasztalatok szerint általában érvényes az együttes fellépéseire. A négy Bolyki testvér (igen, testvér!), jól menő klasszikus zenekari állásokat mondott fel azért, hogy a ma már szintén jól menő családi együttesükkel ejthessék ámulata közönségüket.

A közös rutinra azon a százötven koncerten tettek szert, melyet Németországi turnéikon adtak. Ekkor aztán elérkezettnek látták az időt, hogy itthon is bemutatkozzanak, így 2000-ben teltházas koncertet adtak a Zeneakadémián. Azóta bérelt helyük van a hazai a capella - azaz hangszeres kíséret nélküli - jazz éneklés dobogójának legfelső fokán.

Tavaly nyár óta pedig már nem csak az itthoni mezőny legjobbjai: a Graz-i nemzetközi a capella versenyen jazz és gospel kategóriában elnyerték mindkét közönségdíjat, a szervezők aranydiplomáit, valamint a zsűritől egy első (jazz) és egy második (gospel) helyezést. Ezzel a teljesítménnyel a világ legrangosabb megmérettetésének legeredményesebb együttesévé váltak.

Mit mondjon az ember egy ilyen indítás után, ha csillapítani szeretné a jobbérzésűekben óhatatlanul feltörő "Na most már elég a dicséretekből!" érzést? (Pedig arról még nem is volt szó, hogy Al diMeolával, vagy a Holms Brothers-szel mekkora sikereket arattak :-) Azt tudom csak tanácsolni: aki nem hiszi, járjon utána!

Május 28-án a Budapest Kongresszusi Központban adnak koncertet, melynek során mindenki meggyőződhet a papíron jól kinéző eredményfelsorolás valódi értékéről. Külön érdekessége lesz az estnek, hogy most először egy negyvenfős kórus is kísérni fogja a fiúkat. Tehát igazi hangorkán várható! Ezért kapta a produkció az "EMBERI HANG" címet. Meg azért is, mert az estnek különös jótékonysági célja van: a jegybevételből biztosítani a Csodalámpa Alapítvány ezévi működési költségeit.

Bár az alapítványról mindennél többet elmond, ha két percet eltöltünk honlapjukon, összefoglalásként annyit érdemes megjegyeznünk: életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesítik, hogy ezáltal új erőre kapva tudjanak harcolni betegségeikkel, és könnyebben bírják a hosszú kórházi kezelések sorát. Eddig több mint 250 óhaj teljesült az önkéntes segítőknek és a jószándékú megvalósítóknak köszönhetően. Ám egy ponton - mint világunkban minden -, ez is pénzkérdéssé vált. A szervezési, utazási költségek miatti nehézségek lassan meghaladják az alapítók erejét.

EMBERI HANG-ra van szükség, hogy a kívánságteljesítés folytatódjék. A segíteni vágyóknak nem kell mást tenniük, mint jegyet venni a koncertre, és ott jól érezni magukat. Két okból is: mert Bolykiék jól énekelnek, és az alapítvány még sok csodát fog tudni tenni!

Jegyek kaphatók a Concert és Media hálózatában, ill. rendelhetők a www.jegyelado.hu címen.
Támogatói jegyet a következő e-mail címen lehet rendelni.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.