Salamon
6 °C
14 °C

Hangemberek - és erről még papírjuk is van!

2006.05.12. 11:35
"Kimondom kereken, eddig az a capella-jazz kifejezéstől nem dobtam túl nagy hátast az aljzatbetonra, de most visszakozom: ez így, élőben - világszínvonal!"

A fenti mondat egy Bolyki Brothers koncert kritikájából való, és a tapasztalatok szerint általában érvényes az együttes fellépéseire. A négy Bolyki testvér (igen, testvér!), jól menő klasszikus zenekari állásokat mondott fel azért, hogy a ma már szintén jól menő családi együttesükkel ejthessék ámulata közönségüket.

A közös rutinra azon a százötven koncerten tettek szert, melyet Németországi turnéikon adtak. Ekkor aztán elérkezettnek látták az időt, hogy itthon is bemutatkozzanak, így 2000-ben teltházas koncertet adtak a Zeneakadémián. Azóta bérelt helyük van a hazai a capella - azaz hangszeres kíséret nélküli - jazz éneklés dobogójának legfelső fokán.

Tavaly nyár óta pedig már nem csak az itthoni mezőny legjobbjai: a Graz-i nemzetközi a capella versenyen jazz és gospel kategóriában elnyerték mindkét közönségdíjat, a szervezők aranydiplomáit, valamint a zsűritől egy első (jazz) és egy második (gospel) helyezést. Ezzel a teljesítménnyel a világ legrangosabb megmérettetésének legeredményesebb együttesévé váltak.

Mit mondjon az ember egy ilyen indítás után, ha csillapítani szeretné a jobbérzésűekben óhatatlanul feltörő "Na most már elég a dicséretekből!" érzést? (Pedig arról még nem is volt szó, hogy Al diMeolával, vagy a Holms Brothers-szel mekkora sikereket arattak :-) Azt tudom csak tanácsolni: aki nem hiszi, járjon utána!

Május 28-án a Budapest Kongresszusi Központban adnak koncertet, melynek során mindenki meggyőződhet a papíron jól kinéző eredményfelsorolás valódi értékéről. Külön érdekessége lesz az estnek, hogy most először egy negyvenfős kórus is kísérni fogja a fiúkat. Tehát igazi hangorkán várható! Ezért kapta a produkció az "EMBERI HANG" címet. Meg azért is, mert az estnek különös jótékonysági célja van: a jegybevételből biztosítani a Csodalámpa Alapítvány ezévi működési költségeit.

Bár az alapítványról mindennél többet elmond, ha két percet eltöltünk honlapjukon, összefoglalásként annyit érdemes megjegyeznünk: életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesítik, hogy ezáltal új erőre kapva tudjanak harcolni betegségeikkel, és könnyebben bírják a hosszú kórházi kezelések sorát. Eddig több mint 250 óhaj teljesült az önkéntes segítőknek és a jószándékú megvalósítóknak köszönhetően. Ám egy ponton - mint világunkban minden -, ez is pénzkérdéssé vált. A szervezési, utazási költségek miatti nehézségek lassan meghaladják az alapítók erejét.

EMBERI HANG-ra van szükség, hogy a kívánságteljesítés folytatódjék. A segíteni vágyóknak nem kell mást tenniük, mint jegyet venni a koncertre, és ott jól érezni magukat. Két okból is: mert Bolykiék jól énekelnek, és az alapítvány még sok csodát fog tudni tenni!

Jegyek kaphatók a Concert és Media hálózatában, ill. rendelhetők a www.jegyelado.hu címen.
Támogatói jegyet a következő e-mail címen lehet rendelni.