Vendel
6 °C
21 °C

Gőgős Gúnár Gedeon Mosó Masa Mosodájában

2005.09.16. 10:04

Ugye mindannyian emlékszünk azokra a könyvekre, amelyekből olvasni vagy beszélni tanultunk annakidején?

Mazsola Mosó Masa Mosodája, Gőgös Gúnár Gedeon, Mazsola, Vuk, Cini-cini muzsika, Zengő ABC, Ablak-Zsiráf, Bóbita...a sort valószinűleg bármelyikünk tudja folytatni. Ha pedig egy kicsit belegondolunk vagy körbenézünk a könyveink között otthon, hamar rádöbbenünk: annakidején ezeket a könyveket vagy százszor elolvastuk, átlapoztuk. A kedvenc oldalakat sem szégyelltük kitépni és a kispárnánk alá dugni. Szinte kivülről tudtuk, melyik oldalon milyen képek vannak és a könyvbeli történet éppen hol tart majd, amikor apunak, anyunak, nagyinak - vagy éppen magunknak - újra lapozni kell. Mire felnőttünk, a könyv lapjait nemcsak elkoptattuk, de jópár helyen bele is rajzoltunk zsírkrétával. Valamelyik mesekönyvünk minden bizonnyal még azt a korszakunkat is őrzi, amikor először próbálgattuk-tanultuk meg helyesen és hivatalosan leirni a nevünket.

Gőgős Gúnár Gedeon Az Ablak-Zsiráf gyermeklexikon első olvasói - vagyis mi - az elmúlt 10-15 év alatt közben maguk is szülősorba lépnek. S ha nagyon megszorongatnak minket, még a mai napig el tudnánk szavalni egy Weöres Sándor-, Kormos István-, Szabó Lőrinc-, Zelk Zoltán- vagy Nemes Nagy Ágnes-verset is. Azt is megtanultuk gyermekként, hogy Móra Ferenc, Bálint Ágnes, Weöres Sándor, Lázár Ervin és Kányádi Sándor neve örökre etalon lesz számunkra. Reich Károly, Lukáts Kató és Réber László rajzait pedig bármikor, bármilyen körülmények között felismerjük.

Most itt az ideje, hogy ÚJ KIADÁSBAN végre újraolvassuk ezeket a már-már klasszikusnak tekinthető könyveket gyermekeinkkel, unokáinkkal - vagy egyszerűen csak örüljünk annak, mennyi mindenre emlékszünk belőlük, mikor ismét kézbe vesszük őket...!

A legnépszerűbb könyvek a listából:

- Varga Katalin: MOSÓ MASA MOSODÁJA

- Varga Katalin: GŐGÖS GÚNÁR GEDEON

- Mérei Ferenc-V. Binét Ágnes: ABLAK-ZSIRÁF

- Móra Ferenc: ZENGŐ ABC

- Bálint Ágnes: MAZSOLA

- Bálint Ágnes: MAZSOLA ÉS TÁDÉ

- T. Aszódi Éva /szerk./: CINI-CINI MUZSIKA

- T. Aszódi Éva: MINDEN NAPRA EGY MESE

- Lázár Ervin: A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ

- Lázár Ervin: A KISFIÚ MEG AZ OROSZLÁNOK

Gyermekkorunk kedvenc könyveinek teljes listája megtekinthető ITT >>>
A Bookline online könyváruházban a házhozszállítás díja (rendelési összeghatártól függetlenül): Budapesten ingyenes, vidékre egységesen 399 Ft.