Lukács
9 °C
22 °C

BORFALU A FŐVÁROSBAN

2004.09.07. 09:59
Az első magyarországi Borfalut 2004. szeptember 9-12. között szervezik a Felvonulási téren, ahol több mint kéthektárnyi területen 54 pavilonban, mintegy 200 borász mutatkozik be. A rendezvényre már szeptember 4-től - stílusosan - kisbírók hívják fel a figyelmet, akik a főváros legforgalmasabb pontjain dobolják ki a Borfalu hírét.
A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló jogszabály 558 borvidéki települést határoz meg. Ezek túlnyomó része (489) olyan falu, ahol sok évszázados hagyományai vannak a borászatnak, a borkészítés tudománya apáról fiúra száll, boraik mégsem eléggé ismertek a nagyközönség előtt.

A kisborászatok számára a termelés és az értékesítés között megteendő út sokszor nehézkes, hiszen a jelenlegi bormarketing fókuszában nem ők állnak. Ha a települések, és ezen keresztül a bortermelők, közvetlen kapcsolatba kerülnek a fogyasztókkal, lehetőség nyílik a termelői bemutatkozásra, az adott település, borvidék borainak megismertetésére.

Az első Magyarországi Borfalu megálmodóinak az volt a céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak ezeknek a településeknek szép hagyományuk és tudásuk bemutatására, valamint a rendezvény a borászatokon keresztül felkelti az érdeklődést az adott régió, az adott település iránt.

A rendezvényt életre hívó asztaltársaság meggyőződése, hogy a magyar borágazat csak egy merőben új szemléletű, a bortermő hely megközelítésű és erre építő marketingszemlélettel lehet a jövőben sikeres.

Lesz hivatalos borverseny, de a látogatók is szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt borra, amely a "Közönség Bora" címet fogja kapni. Benke Laci bácsi minden nap ételkülönlegességeket főz majd. A gyerekek szörp- és lángos felismerő versenyben mérhetik össze tudásukat, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, szórakoztatásukról bohóc, szekérszínház és bábszínház gondoskodik. A felnőtteket esténként az Experidance, a Megasztár produkció, a Fővárosi Operettszínház gálaműsora és a 100 tagú cigányzenekar várja. A zárónapon, vasárnap a Borfaluban a budafoki Promontorium Borlovagrend látványos avatási ceremóniát tart. A borfalu vendégei - a Volánbusz ingyenes borjárataival - ellátogathatnak a budafoki pezsgő és borpincékbe is.

A rendezvény a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal támogatásával valósult meg.

Bővebben: http://www.borfalu.hu