Előd
7 °C
16 °C

Képzelt riport

2003.06.03. 09:49
Riporter: - Milyen apropóból és mikor született meg a Ráday utcai üzletnyitás gondolata?

Biliczki Sándor: - Három évvel ezelőtt nyitottuk meg a Ráday utcában első üzletünket a Time Cafe-t. Már akkor körvonalazódni látszott egy majdani sétálóutca kialakulása, ami természetesen minket is nagyban befolyásolt. A kerület Önkormányzata és polgármestere Dr. Gegesy Ferenc elképzelései a Belső-Ferencváros és ezen belül a Ráday utca jövőjével kapcsolatban minket is arra ösztönzött, hogy további beruházásokat valósítsunk meg. Még a Costes Restobar megnyitása előtt megalapítottuk a Ráday Soho Egyesületet, melynek célja egy kulturált, európai színvonalú új szórakozó negyed kialakítása, amelyben nemcsak a különböző vendéglátó üzletek, hanem számos galéria, kisszínház is helyet kap. Éves rendszerességgel szervezünk fesztiválokat, többek között az idén már harmadszorra megrendezésre kerülő 3 Soho Film és -Fesztivált. Ezek hatására kezdtük el éttermünk építését.

R: - Mi ihlette a konyha és a design kialakítását?

B.S.: - Személyes élményeim miatt, elsősorban Párizs és annak elbűvölő hangulata volt igen nagy hatással terveim megvalósításához. A klasszikus párizsi bisztrókat idéző kanapék és a különleges intarziás asztalok szinte elrepítik vendégeinket a Champs-Elysée-re. A vendégtér színei meleg tónusúak, Tiffany üvegből készült egyedi tervezésű lámpái és az Art Deco stílusjegyeket hordozó többi berendezés mind a művészetek apró megnyilvánulásai. A konyhaművészetünk egyszerre követi a legújabb trendeket, de a klasszikus francia és nemzetközi konyha különlegességeit is kínálja vendégeinknek.

R: - Kik a chef-ek, és mit lehet elmondani róluk?

B.S.: - Hoffmann Oszkár és Lakatos Tímea chefek irányítják konyhánk munkáját, akik korábban az igen jó hírű és nagy múltú Cyrano étterem konyhafőnöki teendőit látták el. Tudásuk és tapasztalataik biztosítják vendégeinket arról, hogy ételeink nemcsak különlegesen szépek, de finomak is.

R: - A konyhaművészetnek ezt az új formáját mennyire ismeri a magyar közönség?

B.S.: - A "Nouvelle Cuisine" egyelőre leginkább az ínyenceknek mond valamit, de célunk az, hogy étkezési kultúránk fejlődéséhez a mi kis üzletünk is hozzájáruljon valamelyest. A modern konyhaművészet egyre inkább kiszélesíti látókörét a világ szinte összes pontjára. Ezért aki hozzánk látogat, az megkóstolhatja a távol-kelet, az arab, a mediterrán, a francia és utoljára, de nem utolsó sorban a magyar konyha ízvilágát és mindezt akár egy tányéron. Hát nagyon röviden ez a "Nouvelle Cuisine".

R: - Milyen a vendégkör?

B.S.: - Jelenleg vendégeink többségét az idelátogató vagy hazánkban dolgozó külföldi üzletemberek teszik ki, de ismertségünk növekedésével természetesen szeretnénk elérni, hogy nevünk a magyar közönség számára is fogalommá váljon.

R: - Mi az, amitől más ez az étterem?

B.S.: - A konyha minőségét két dolog határozza meg: az egyik, hogy ki a chef - de erről már beszéltünk -, a másik a több mint 500 fajta válogatott minőségű alapanyag, amelyekkel dolgozunk, legyen a bélszín, rukkola vagy bármi más. Hitvallásom, hogy igazán különlegesek csak akkor lehetünk, ha a színvonalunknak megfelelő minőséget garantálni tudjuk. A komfortérzet, amit biztosítani tudunk vendégeinknek nagyon sok más étteremnek egyelőre még csak álma. Az építés során külön figyelmet szenteltünk az új eu normáknak, a 20- szoros légcserének, melynek hála, az egymás melletti asztaloknál sem lehet érezni a legcsekélyebb dohányfüstöt sem, a léghűtésnek, ami a nyári kánikula során elviselhetővé teszi a déli hőséget.

Étkészleteinket a Villeroy & Boch porcelánok és poharak teszik elegánssá a hozzájuk illő damaszt szalvétákkal. A mosdókban papírszalvéták helyett egyszer használatos frottírtörölközők kaptak helyet szintén a vendégek komfortérzetét növelve ezzel.

R: - Milyen a borkínálat?

B.S.: - A történelmi magyar borvidékek szinte teljes kínálatát tudjuk ajánlani, gondolva itt elsősorban Villányra, Szekszárdra, Balaton-felvidékre, Sopronra, Egerre és az Etyeki Borvidékre. A magyar borokon kívül természetesen az ételekhez illő francia borválasztékkal is rendelkezünk.

R: - Milyen szolgáltatásaink vannak?

B.S.: - Tekintettel arra, hogy éttermünk befogadóképessége korlátozott, elsősorban üzleti ebédek és vacsorák, családi és baráti összejövetelek lebonyolítását tudjuk vállalni max. 44 főig (ennyi a belső vendégtér kapacitása), ami a nyári terasz szezon idején plusz 50 fővel egészülhet ki. Ezen kívül azoknak a vendégeknek, akik előzetesen asztalt foglalnak nálunk, és parkolási igényüket előre jelzik, a szomszédos szálloda parkolójában fizető helyet biztosítunk. Az őszi időszak kezdetétől tavaszig havi rendszerességgel legjobb borászaink közreműködésével borvacsorákat tartunk általában 6 fogásos menüsorral.

... Ajánljuk mindazoknak, akik kedvelik a meghitt családi-baráti vacsorákat, vagy azoknak, akik szeretnének kellemesebbé tenni egy-egy üzleti ebédet, a fontos Partnerek számára. A helyszín különleges eleganciája és hangulatos zenevilága egyaránt vonzó lehet minden kiemelt alkalomra. Nem is beszélve a Chef-ek virtuozitásáról vagy a borkülönlegességek választékáról.